Plakati protiv LGBT zajednice na vratima crkve

Srpska pravoslavna crkva promoviše Nedelju porodičnog jedinstva, koja se samo deklarativno zalaže za porodične vrednosti, a zapravo direktno diskriminiše LGBT populaciju. Nedelja porodičnog jedinstva održava se istovremeno kada i Nedelja ponosa, a vernici o aktivnostima koje “promovišu porodicu” mogu da se informišu sa plakata na vratima crkve. 

Prema istraživanju novinara Insajdera, jedan takav plakat nalazi se i na vratima crkve Aleksandra Nevskog na Dorćolu. Plakat je svojevrstan poziv vernicima na Nedelju porodičnog jedinstva, a sastoji se iz niza aktivnosti koje se održavaju u toku ove nedelje, u isto vreme kada i Nedelja ponosa u organizaciji LGBT zajednice. Pod paravanom promocije porodičnih vrednosti, spisak aktivnosti u okviru Nedelje porodičnog jedinstva jasno govori da je reč o manifestacijama direktno usmerenim protiv LGBT zajednice.

Sa plakata na crkvenim vratima vernici mogu da se obaveste o “građanskom zakoniku” koji navodno omogućava legalizaciju homoseksualne zajednice i omogućava im usvajanje dece, kao i uvođenje “promocije homoseksualnosti u obrazovni sistem”. Inače, u Nacrtu zakonika koji još nije stigao ni do Vlade pominje se u jednom članu samo da će se pitanje istopolnih zajednica rešavati posebnim zakonom, kaže za Insajder.net gej aktivista i odboranik SPS-a Boris Milićević.

Kao jedna od planiranih aktivnosti u kojoj učestvuju i sveštenici, plakatom se najavljuje puštanje projekcija s ispovestima “bivših homoseksualaca”.

Nedelja porodice počela je prošle subote, a završiće se u petak litijom koju je blagoslovio patrijarh srpski Irinej, navodi se na promotivnom plakatu. Nedelja ponosa održava se od nedelje do subote, a završiće se Paradom ponosa u nedelju. Paradu će i ove godine, ako ne bude ponovo zabranjena iz bezbednosnih razloga, obezbeđivati jake policijske snage.

Promocija nasilja ili promocija porodičnih vrednosti?

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi nismo uspeli da dobijemo objašnjenje u vezi sa plakatom koji promoviše Nedelju porodičnih vrednosti i blagoslovom koji je crkva dala ovoj manifestaciji. Ove godine crkva se uzdržala od javnog iznošenja stava i u vezi sa Paradom ponosa, ali promocija Nedelje porodičnih vrednosti na ovaj način šalje jasnu poruku.

To je samo poslednja u nizu poruka iz SPC kojima se godinama unazad praktično podsticalo na nasilje prema pripadnicima LGBT zajednice. Prethodnih godina, patrijarh Irinej je iznosio ocene da je Parada ponosa “crna da crnja ne može biti”, “skup svih mana i poroka”, učesnicima Parade poručivao je „čega se pametan stidi, budala se ponosi“, pa i da je homoseksualizam “poremećaj ili devijacija ljudske prirode”. Najdirektnije poruke koje mogu da se čitaju samo kao govor mržnje prema jednoj grupaciji građana iznosio je 2009. mitropolit Amfilohije, poput one da je Parada ponosa “povorka Sodome I Gomore” ili još eksplicitnije “drvo koje ploda ne rađa seče se i u oganj baca”. Te godine je Parada ponosa je otkazana iz bezbednosnih razloga, a pripadnici LGBT populacije su ocenili da je to “kapitalacija države pred pretnjama nasiljem”.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.