Delegacija EU zadovoljna odnosom Srbije prema Prajdu

Beograd — Predstavnica delegacije EU u Srbiji Nora Hajrinen izrazila je zadovoljstvo što se situacija u Srbiji prema Paradi ponosa promenila i što nema problema kao pre.

„Bilo je problematično, bili ste suočeni sa mnoštvom problema, sada sve ide u dobrom pravcu“, rekla je Hajrinen tokom diskusije „LGBT mediji i blogovi u Srbiji“ u Info centru EU, na kojoj je podsetila da polovina građana u EU smatra da i dalje postoji diskriminacija na osnovu seksulane orjentacije.

Na skupu je ocenjeno da LGBT mediji u Srbiji ne uživaju podršku i zaštitu, niti se smatraju manjinskim.

Novinar Boris Milićević ukazao je da veliki broj medija i dalje vrlo uvredljivo i vulgarno piše o transrodnim osobama, a da je, što se tiče ostalog dela gej populacije, došlo do napretka.

Milićević koji je pokretač Homofobometra rekao je da je uz pomoć te aplikacije šira zajednica može da oceni da li je neki tekst homofoban, čime se utiče na redakcije da isprave grešku.

Glavni odgovorni urednik gej magazina „Optimist“ Predrag Azdejković pozvao je danas medije namenjene LGBT populaciji da se profesionalizuju i registuju u Agenciji za privredne registre, da konkurišu za finansijska sredstva Ministarstva i lokalnih samouprava, posebno većih, jer bi na taj način doprineli i boljem infomisanju zajednice.

On je rekao da u registru medija u Srbiji postoje tri medija okrenuta LGBT populaciji – Radio LGBT, „Gayecho“ i „Optimist“, dok je portal gej.rs vodič kroz gej Srbiju gde i turisti mogu da se informišu.

„Nacionalne manjine imaju svoje medije i podrazumeva se da imaju pravo na informisanje, a LGBT zajednica se još nije izborila za titulu manjine“, rekao je Azdejković.

Osnivač onlajn Radija LGBT Srbija, Aleksandar Stričević naveo je da će taj radio, uprkos problemu finansiranja, nakon letnje pauze, imati novu programsku šemu – biće okrenut informisanju, zabavi i kontaktu sa LGBT zajednicom.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.