Konzervativna država postaje centar za promenu polamiroslav-dordevic-color-press-grupa

Osamdesetpet procenata pacijenata profesora Miroslava Đorđevića traže operaciju prilagođavanja iz ženskog u muški pol, koja je ređa i teža od obrnute procedure.

Iako je država u kojoj gej parada zahteva masovno obezbeđenje i skoro polovina građana misli da je homoseksualnost bolest, Srbija privlači pacijente iz celog sveta koji traže operacije za promenu pola kako bi postali muškarci, kaže Agencija frans pres u svojoj reportaži.

Nudeći eksperte u ovom polju za delić troškova za istu uslugu u Zapadnoj Evropi i Americi, Beograd je postao neočekivani centar za komplikovanu operaciju prilagođavanja pola.

Jedan pacijent iz Italije započeo je tranziciju kako bi postao muškarac pre 14 godina i za to vreme posetio Belgiju, Britaniju i Nemačku tražeći najbolju kliniku kako bi završio proceduru.

Na kraju je 38 godina star anesteziolog izabrao Beogradski centar za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju, koju vodi Miroslav Đorđević, profesor urologije i hirurgije u srpskom glavnom gradu, kaže AFP.

„Puno sam istraživao i kontaktirao mnoge centre i shvatio da su skoro svi bili studenti profesora Đorđevića, tako da sam želeo da odem na izvor ovog znanja“, rekao je pacijent sa bradom i mekim glasom AFP-u nekoliko dana nakon operacije.

Pacijent je tražio da bude predstavljen samo inicijalima A.T.

Đorđević operiše oko 100 pacijenata iz sveta svake godine iz država kao što su Japan, Brazil, Južna Afrika, Australija i Sjedinjene Američke Države. Još oko 20 njih dolazi sa prostora bivše Jugoslavije.

Osamdesetpet procenata pacijenata profesora Miroslava Đorđevića traže operaciju prilagođavanja iz ženskog u muški pol, koja je ređa i teža od obrnute procedure.

Prvi u Jugoslaviji

Generalno, zdravstvo Srbije nije široko prepoznato kao destinacija za medicinski turizam, iako privlači neke strance koji traže jeftine zubarske usluge.

„Uzmite, na primer, tretman kamena u žuči u Srbji, koji je pet puta jeftiniji nego u Nemačkoj. Niko ne dolazi zbog toga ovde“, kaže Đorđević (51).

On kaže da pacijenti dolaze u njegov centar, otvoren 2006, koji je među manje od 20 centara širom sveta koji mogu da izvedu punu operaciju prilagođavanja pola iz ženskog u muški – i jedinstven je po tome zato što sve to radimo odjednom.

„U istom potezu radimo uklanjanje dojki, unutrašnjih ženskih genitalija… i na kraju operaciju završavamo kreacijom neofalusa“, objašnjava on.

Ova medicinska specijalizacija pokrenuta je u Srbiji krajem 1980-ih pod vođstvom Đorđevićevog mentora Save Perovića, hirurga koji je bio jedan od začetnika razvoja u tretmanu za transrodne osobe.

Drugi centar, imenovan njemu u čast kao Fond Sava Perović, takođe radi operacije promene pola iz ženskog u muški u Beogradu.

Đorđević poriče da je vrednost koju dobijaju za novac glavni razlog popularnosti Srbije, iako je A.T. platio 15,000 evra u Srbiji za operaciju koja bi ga u Britaniji koštala 60,000 evra.

Italijanski pacijent kaže da je svoju operaciju mogao da dobije besplatno kući ali da je verovao da hirurzi tamo nemaju dovoljno iskustva.

Dejvid Ralf, londonski konsultant urolog koji se specijalizovao u rekonstrukciji penisa, rekao je da niži bolnički troškovi, a ne troškovi operacije, su uzrok nižih cena u Srbiji.

„Na kraju dana pacijenti dobijaju istu uslugu“, rekao je Ralf AFP-u, mada on kaže da radije promenu pola iz ženskog u muški vrši u seriji manjih operacija kako bi smanjio šanse za komplikacije.

U svakom slučaju procedura pre operacije je duga: pacijent mora da prođe kroz detaljnu psihološku evaluaciju i hormonski tretman, što traje do dve godine.

„Nasilje, maltretiranje, odbacivanje“

Uspeh Srbije u ovoj posebnoj oblasti medicinskog turizma nije u skladu sa široko rasprostranjenim stavovima o gejevima i transrodnim osobama u patrijarhalnoj državi sa sedam miliona stanovnika, kaže AFP.

Na gej paradi u Beogradu 2010. godine ekstremni nacionalisti napali su učesnike i sukobili se sa policijom, povredivši 150 ljudi, zbog čega su vlasti odlučile da naredne tri godine zabrane paradu.

Hiljade pripadnika interventne policije se koriste za godišnji događaj, a centar grada je blokiran, opisuje AFP situaciju u Beogradu.

Istraživanje UN o diskriminaciji 2013. godine pokazalo je da 49 odsto građana Srbije veruje da je homoseksualnost bolest koju treba lečiti.

Transrodne osobe se suočavaju sa još većom stigmom i „doživljavaju ogromnu količinu nasilja, maltretiranja i odbacivanja“ od najmlađih godina, kaže jedan od aktivista.

Prijavljeni napadi iz prošle godine uključuju i par prebijen u kafiću u gradiću na jugu Srbije, jer je jedna od žrtava bila transrodna. Takođe, napadnuta je i jedna transrodna žena u gradskom prevozu u Beogradu.

Jedan od ključnih poteza vlade je odluka iz 2012. godine da pokriva dve trećine troškova operacije prilagođavanja pola svojih građana.

Italijan A.T. kaže da nije bio svestan nivoa predrasuda koje vladaju širom Srbije, ali da je našao olakšanje kada je otkrio mesto gde može da uspešno završi svoju operaciju.

„Opuštajuće je da konačno budeš na kraju svoje transformacije“, rekao je on.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.