PrEP bi mogao da bude odogovoran za značajno smanjenje novozaraženih HIV virusom na Soho klinicitruvada
Dok se u Srbiji dešava HIV epidemija, pogotovu među mladim gejevima, najveća klinika za seksualno zdravlje u Velikoj Britaniji ustanovila je smanjenje broja novodijagnostifikovanih HIV slučajeva za 40 odsto u 2016. godini.

PrEP i hitna terapija HIV lekovima su verovatno zajedno odgovorni za ovo, kažu doktori iz klinike.

Klinika koja se nalazi u centru Londona saopštila je da je u periodu od januara do novembra 2016. godine otkrivena HIV infekcija kod 373 osobe, što je smanjenje za 40,4 odsto u odnosu na 626 novoobolelih u istom periodu prethodne godine.

Din Strit klinka je sprovela otprilike isti broj HIV testova (u celom regionu od 6250 do 7500 mesečno), što znači da ovaj pad nije uzrokovan manjim brojem urađenih testova.

Doktorka Šina Mekormak iz klinike kaže da ovo mora da je uzrokovano barem delom korišćenjem PrEP-a, pošto je politika trenutnog tretmana uvedena još 2012. godine.

„Kao rezultat, 50 odsto kod kojih otkrijemo infekciju još uvek je u ranoj fazi infekcije, što pokazaju dnevnici incidenci, i imaju manje vremena da prenesu HIV na druge. Ali, ovako nešto nismo videli 2012. godine“, objašnjava ona.

Iako PrEP nije na listi lekova (što znači da državno zdravstveno, kao i u Srbiji, ga ne subvencioniše), ipak izgleda da ova svakodnevna terapija je odgovorna za smanjenje zaraženih HIV-om.

Na klinici je povećan broj ljudi koji traže PrEP sa 100 na 500.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.