Obamino LGBT nasleđeO predsedničkom stažu Baraka Obame mogu da se vode brojne rasprave, ali oko jednoga mogu da se slože i njegovi podržavaoci i protivnici – niko nije učinio za LGBT zajednicu u Americi, pa i u svetu, kao 44. američki predsednik.

U njegovo nasleđe spadaju ukidanje Don’t Ask Don’t Tell (DADT – ne pitaj, ne reci) politike u vojsci, koja je zabranjivala pripadnicima američkih oružanih snaga da budu otvoreni što se tiče njihove seksualnosti. Takođe, tokom njegovog mandata kompanijama koje rade za federalnu vladu zabranjeno je da diskriminišu radnike na osnovu seksualne orijentacija i rodnog identiteta.

Nikada više nije bilo visoko postavljenih pripadnika LGBT zajednice u federalnim institucijama, a prošle godine je su legalizovani gej brakovi na teritoriji čitavih SAD.

Iako je kasnio u odnosu na mnoge svoje kolege iz Demokratske partije u podršci gej brakovima, ona je bila presudna, pošto je on bio prvi predsednik koji je takvu podršku pružio. Ono što je posebno bitno je da je on odlučno prihvatio politiku jednakosti, promovisao je i unapredio je.

Njegova administracija je i pre toga pripremala teren za ovaj politički potez koji je stigao tek na početku njegovog drugog mandata maja 2012. godine. Javni pravobranilac Erik Holder saopštio je februara 2011. godine da neće da brani tzv. Defense of Marriage Act (DOMA – Zakon o zaštiti braka) iz 1996. godine koji je definisao brak na federalnom nivou kao zajednicu muškarca i žene. DOMA je bio nasleđe prethodnog demokratskog predsednika Bila Klintona i omogućio je državama članicama SAD da ukidaju prava istopolnim zajednicama koja su eventualno stekle u državama u kojima su gej brakovi legalni.

Obamina administracija je koristila 14. amandman Ustava SAD koji garantuje jednaku zaštitu svim građanima i stoga je DOMA bio neustavan.

Republikanci su pokušali da odbrane zakon pred Vrhovnim sudom, ali je 26. juna 2015. godine doneo odluku o ukidanju DOMA i ozakonjenju gej brakova.

Ipak, strah u LGBT zajednici u Americi je velik. Iako je novoizabrani predsednik SAD Donald Tram izjavio da ne podržava gej brakove, ali da je u ovom trenutku stvar rešena i da je njemu OK odluka Vrhovnog suda, on se okružio ljudima koji su dugo se borili protiv jednakosti, počevši od potpredsednika Majka Pensa.

Dok je bio guverner Indijane, Pens je razbesneo čitavu naciju potpisujući zakon o „verskim slobodana“ koji bi u njegovoj državi omogućio privatnim biznisima da diskriminišu LGBT osobe. Takođe, Pens se oštro protivo jednakosti i u kongresu.

Iako gej brak možda nije u opasnosti, mnogi se plaše da će Tramp na druge načine da ugrozi prava LGBT osoba. Jedan od poteza može biti i nominovanje člana Vrhovnog suda koji bi zamenio pokojnog sudiju Antonina Skaliju. Konzervativan Vrhovni sud i republikanska većina u Kongresu bi mogli da omoguće donošenje zakona o verskim slobodama u nizu država članica kojima bi bilo omogućena diskriminacija LGBT osoba na poslu, u pružanju usluga, izdavanju stanova, itd, na osnovu verskih osećanja.

Najbrže mogu da padnu tzv. izvršne odluke koje je Obama doneo, čime bi Tramp lako mogao da naredi federalnim agencijama da više ne štite LGBT osobe od diskriminacije.

LGBT studenti mogu da izgube federalnu zaštitu od nasilja i malteretiranja u kampusima, ambasadorima SAD bi moglo biti zabranjeno da učestvuju na paradama ponosa širom sveta. Transrodnim osobama može biti zabranjeno da koriste javne toalete koji su u skladu sa njihovim rodnim identitetom, a radnici mogu da izgube zaštitu od diskriminacije na poslu u kompanijama koje imaju ugovore sa federalnom administracijom.

Republikanci su već pokušali da obore izvršnu naredbu o zaštiti na radnom mestu, ali su lideri te stranke zaustavili tu odluku usled protesta demokrata.

LGBT zajednica se plaši i da će novi radnici mnogo teže dobijati posao u Trampovoj administraciji ili da napreduju u karijeri.

Bitan momenat u Obaminoj politici prema LGBT zajednici je što je on podršku vezao za svoju veru. „Mišel Obama i ja smo hrišćani. I kada razmišljamo o našoj veri, u osnovi mislimo je da Hrist nije se žrtvovao u naše ime, već je to zlatno pravilo. Odnosi se prema drugima na način na koji bi želeo da se odnose prema tebi. I mislim da to želimo da prenesemo na našu decu. I to me motiviše kao predsednika“, rekao je Obama u intervjuu 2012. godine kada je podržao gej brakove.

Njegov potez je posebno bio opasan za njegovu karijeru pošto je protivljenje gej brakovima među crnim glasačima bilo 60 do 70 posto krajem 2011. godine kada je on trčao za drugi mandat. Ovo pokazuje njegovu odlučnost u sprovođenju politike, što mu se na kraju isplatilo pošto je 95 posto crnih protestanata glasalo za njega. Ubrzo nakon odluke Vrhovnog suda Episkopalska crkva je formalno odobrila crkvena venčanja za istopolne parove.

Ovo sigurno ima posledice i na društva u čitavoj zapadnoj hemisferi, pošto većina njih su dominantno hrišćanska.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.