IBM predstavio logo duginih boja u znak podrške LGBT pravimaibm-rainbow-logoIBM je predstavio novi logo koji je sastavljen od duginih boja kao znak solidarnosti sa LGBT zajednicom.

Logo će biti korišćen u programima i inicijativama ove kompanije fokusiranim na različitost, saopštila je generalna direktorka IBM-a za različitost Lindzi-Re Mekintajer.

Ona je rekla da novi simbol predstavlja demonstraciju zalaganja kompanije za uvođenje politika protiv diskriminacije na radnom mestu.

„Danas sa ponosom predstavljam novi simbol koji će pokazivati stalno nastojanje IBM-a za različitost, prihvatanje i jednake šanse – verziju našeg logoa sa osam crta u duginim bojama“, rekla je Mekintajer. „Duga je širom sveta prepopznata kao simbol jednakosti LGBT osoba, a mi smo ponosni da je utopimo u amblem koji je predstavljao našu kompaniju duže od četiri decenije.“

IBM je saopštio da su preuzete dugine boje koje je iskoristio originalni kreator ovog simbola umetnik Gilbert Bejker, a koji je naručio gej aktivista Harvi Milk nešto pre njegovog ubistva.

„Tokom skoro čitave svoje istorije, IBM je bio napredan vođa u različitosti, zastupanju i inovacijama“, saopštila je kompanija. „Ponosno odajemo poštu Bejkerovoj originalnoj viziji adaptacijom logoa naše korporacije kako bismo demonstrirali našu solidarnost, podršku i trajnu posvećenost pravima LGBT zajednice.“

Verzija sa šest boja dugine zastave se danas koristi širom sveta, a svetlo-roze i tirkizna boja su izbačene iz originalnog dizajna radi lakše proizvodnje.

IBM je osvojio 100 procenata Korporativnog indeksa jednakosti američke LGBT organizacije Human Rights Campaign za 2017. godinu. Ovaj indeks je ocena podrške preduzeća u Americi pravima LGBT osoba.

Tehnološki gigant je među prvim kompanijama koje su uključile seksualnu orijentaciju u svoje politike jednakih šansi na radnom mestu i omogućila je istopolnim zajednicama da koriste povlastice koje poslodavci daju bračnim parovima još pre skoro 20 godina.

IBM je saopštio da će ove godine ove povlastice dati i istopolnim zajednicama u državama kao što je Japan, gde gej brakovi nisu legalni.

Kompanija je uvela politiku jednakih plata za muškarce i žene još tridesetih godina prošlog veka, a istopolna partnerstva priznaje u 53 države.

apple-rainbow-logoIronično, novi „ponosan IBM“ logo veoma podseća na originalan Apple logo iz sedamdesetih, sada glavnog takmaca na tržištu.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.