Predizborna kampanja – premijer, predsednici i p.d.r.

Sve vreme se trudim da ne govorim o predsedničkim izborima. Ubeđen sam da njihov rezultat neće nikako uticati na moj život i položaj LGBT osoba u Srbiji, posebno uzimajući u obzir činjenicu da ovo nisu izbori za predsednika, već za vođu opozicije u Srbiji.

Lampice su mi se upalile kada sam video predizborni spot Aleksandra Vučića koji se završava povikom „Vučiću, pederu!“ Moje mišljenje je da se spotom vrlo svesno ambvivalentno poigrava sa javnošću. Bar pun muškaraca dovodi tokom celog spota političke/poslovne uspehe predsedničkog kandidata u pitanje, čime se dovodi u pitanje i njegova muškost. On sve to stoički (muški) podnosi, a kada stiže konačna presuda da je Vučić peder on samo odmahne glavom, kao da kaže: „Jbg, nisam.“ Nakon ovoga ide i kadar u kome mu mlađi muškarac namiguje.

Jasno je bilo da će se neko dohvatiti toga i pokušati da stekne neki poen, a sve pod izgovorom borbe za prava LGBT osoba u Srbiji. Grupa meni simpatičnih mladih aktivistkinja i aktivista okupljenih u organizaciji „Da se zna“ se potrudila da budem u pravu i upecala se, pokazujući veliko političko neiskustvo ili, što je još gore, veliku spremnost za političku manipulaciju.

Iako povik „Vučiću, pederu“ kruži Srbijom godinama retko ko se njime bavio na način na koji se ova organizacija bavi. Vadeći se na principijelnost u zaštiti LGBT zajednice od govora mržnje oni su optužili Vučićev izborni štab za širenje govora mržnje, potpuno zaboravljajući da su za isto mogli da optuže sve one koji su koristili ovu parolu ranije, a među kojima su mnogi omiljeni likovi tzv. demokratske Srbije.

Principijelno bi bilo da su oni osuli paljbu po Vučiću tek nakon što su osudili sve one koji su pre toga istu parolu uzvikivali od fudbalskih stadiona do humorističkih emisija. LGBT zajednicu bi principijelno štitili da su recimo pustili saopštenje i protiv voditelja Prve TV Ivana Ivanovića koji je napravio parodiju na Vučićev predizborni spot, u kojoj publika viče „Ivane, pederu“. Ovako su samo pokazali da njima nije problem sama parola, već srpski premijer i budući predsednik Srbije.

Organizacija „Da se zna“ ima pravo da ima problem sa Aleksandrom Vučićem, ali onda neka to otvoreno kaže i nek to govori u svoje ime, a ne u ima čitave jedne zajednice koja je još uvek u povoju i kojoj nisu potrebni ni daleko slabiji politički protivnici.

Šta su ovi omladinci postigli ovakvim nastupom? Prvo, okrenuli su polovinu glasačkog tela koje podržava kandidata vlasti protiv LGBT zajednice. Drugo, mnogi konzervativci koji ne podržavaju Vučića, ali nisu homofobični, prozreli su ovu igrariju politički korektnih aktivista kao manipulaciju. Tu su i gomila liberala koji su besomučno koristili #vucicupederu na svojim nalozima na društvenim mrežama dok su kačili fotke i video snimke sa protesta protiv Siniše Malog koji su sada shvatili da su sve vreme ustvari bili homofobični. Zato je barem dve trećine glasačkog tela koje će izaći na predstojeće izbore ovo ocenilo kao faul LGBT zajednice.

Postavlja se onda pitanje šta je cilj organizacije „Da se zna“. Glavni cilj je upravo ono što im ime govori. Oni su spremni, i po cenu žrtvovanja zajednice koju navodno predstavljaju, da se zna za njih. Ništa manje važan cilj organizacije „Da se zna“, a uzimajući u obzir da im je glavni finansijer Civil Rigths Defenders koji već godinama kroz Paradu ponosa vodi kampanju u kojoj predstavlja Srbiju kao državu u kojoj progone LGBT osobe, je da stvore još jednu žarišnu tačku iz koje će se napadati vlast u Srbiji.

Za koga oni to rade? Odgovor na ovo pitanje je delimično dat. Prvo, tu je njihov finansijer Goran Miletić, koji je u međuvremenu postao direktor CRD za Evropu i kome je „Da se zna“ omiljena organizacija. Drugo, tu je Saša Janković, koji je iz meni nepoznatih razloga postao omiljeni političar „kruga dvojke“, slavskog Beograda i Druge Srbije, kako sve već ne nazivaju taj deo političke scene u Srbiji. Ovaj nejaki predsednički kandidat, ali trenutno jak kandidat za lidera „demokratske opozicije“ dokaz je kako ova politička ekipa olako prašta nečije nekadašnje grehe zarad postizanja političkih ciljeva. To je legitimno, ali onda stvari treba nazivati onakvim kakve jesu.

Janković je za 20 godina, koliko se bavi politikom u Srbiji, imao prilike da pomogne LGBT zajednici. Ako ćemo i da zaboravimo njegov prelazak iz Bete u savezno ministarstvo za sport i omladinu pre dve decenije, neposredno nakon izborne krađe Slobodana Miloševića i početka rušenja Savezne Republike Jugoslavije kroz promene Ustava i pokušaj rušenja Mila Đukanovića, hajde da se mi kao LGBT zajednica upitamo šta je on to uradio za nas tokom poslednjih deset godina kao zaštitnik građana. Apsolutno ništa. Nula. Zera.

Janković je za tih deset godina imao priliku da pokrene zakonodavne inicijative kojima bi se rešili gorući problemi LGBT zajednice u Srbiji, od regulisanja dokumenata trans* osobama do istopolnih partnerstava. Zanimljivo je da je CRD finansirao seriju projekata koji su kao pokušavali da lobiraju zakonska rešenja ovih problema, ali sada kroz „Da se zna“ staje na stranu kandidata koji nije uradio ono što je mogao da bi se barem počelo sa njihovim rešavanjem.

Mojim LGBT saplemenicima sa društvenih mreža, koji su masovno šerovali predizborne spotove Saše Jankovića i koji se redovno nerviraju što je Facebook počeo da blokira sve statuse u kojima se pojavljuje reč peder, toliko da misle da je u pitanju Vučićeva zavera, a nikad nisu šerovali ništa što ima veze sa LGBT pitanjem, mogu samo da poručim da ljudi koje čekaju su oni, a ne Saša Janković.

Za kraj, možda nisam preterano srećan stanjem u kojem se LGBT zajednica u Srbiji nalazi, ali moram da skrenem pažnju da političar koji je najviše učinio za našu zajednicu jeste upravo Aleksandar Vučić. Za ovih tri godine koliko je on premijer Srbija je imala pet parada ponosa, skupove u Skupštini Srbije na kojima se govorilo o LGBT pitanju (i to uglavnom u organizaciji LGBT aktivista koji podržavaju Jankovića), imenovana je lezbejka za ministarku, država je počela redovno da finansira iz budžeta aktivnosti LGBT organizacija. Vučić ima i privatne razloge da podrži LGBT zajednicu, ako nikako drugačije a ono barem nesprovođenjem homofobičnih politika. Zato, ne grizite ruku koja vas hrani.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.