Krstarenje rekom hit među LGBT turistima, Beograd može dobiti deo kolača

Kada su planirali odmor prošle godine, Brajan i Kevin Menli-Grin napravili su izbor koji sve više gej turista željnih avanture bira širom sveta – rezervisali su kabinu na rečnom kruzeru.

Engleski bračni par Menli-Grin znao je da želi da istraži Istočnu Evropu, ali su to želeli da urade na siguran način u regionu koji nije poznat kao preterano prijateljski nastrojen prema gejevima. Zato su izabrali desetodnevno krstarenje Dunavom od Bukurešta do Budimpešte koje im je ponudila Emerald Waterways, jedna od sve više kompanija koje odgovaraju na žestoku tražnju u ovom bogatom turističkom sektoru.

„Rečno krstarenje je zaista lak način za putovanje u mesta kao što je Srbija, koja za gej par može biti zaista opasna“, rekao je Brajan Menli-Grin, koji vodi kompaniju za prevođenje u Birmingemu, rodnom gradu ovog 29-godišnjeg para.

„Na krstarenju rekom znamo da imamo sigurnost broda i bićemo na turama po gradovima sa vodičima. Ako i zalutamo i u tom trenutku dođe do neprijatne situacije uvek možemo da kažemo da smo braća“, dodaje on.

Ovaj bračni par je izabrao mejnstrim kruzer, pošto kažu da više vole da putuju sa širokim spektrom putnika. „Nikad nismo želeli da budemo okruženi samo sa gej ljudima“, objašnjava Kevin Menli-Grin.

Međutim, za mnoge gej turiste, upravo to što su okruženi sličnim ljudima na putovanju su veliki deo zabave. Imajući na umu ovakav svet, operatori sada nude specijalne LGBTQ aranžmane ka sve većem broju svetskih destinacija, koji kombinuju udobnost unapred aranžiranog putovanja sa intimnošću manjih grupa na brodovima.

Jedna od najposvećenijih kompanija ovakvom tipu putovanja je Brand g Vacations iz dalekog Mineapolisa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Brajan Van Vej, osnivač ove kompanije stare tek šest godina, kaže da su shvatili da LGBT turisti traže nove načine za egzotična putovanja i prirodno su ponudili luksuzna rečna krstarenja širom sveta.

Van Vej i njegov partner iz kompanije Džef Gundvaldson su veterani na tržišnom segmentu prekookeanskih krstarenja. „Brand g rečna krstarenja preuzimaju najbolje od prekookeanskih putovanja i daju rafinisani gej obrt“, kaže Van Vej. „I dalje putujete sa isključivo LGBT masom, ali grupe su mnogo manje. Umesto dve do pet hiljada gostiju, imate između 50 i 150, u zavisnosti od broda i destinacije. Na prekookeanskom brodu možete nekog videti prvi dan i nikad više. Na rečnom krstarenju imaćete mnogo šansi da se ponovo sretnete“, objašnjava vlasnik ove kompanije.

Klijenti ove kompanie su uglavnom parovi i dolaze iz celog sveta. Najviše ih je iz SAD i Kanade, skoro 90 odsto, a ostatak je iz Evrope, Australije i Južne Amerike. Oko 90 odsto su gejevi, a osam su lezbejke.

Za žene koje traže mnogo veće učešće žena na njihovom letovanju tu je dugogodišnji ekspert za lezbejski turizam Olivia Travel, koja takođe pojačava ponudu za rečna putovanja.

„Kada je Olivia počela rečna krstarenja u 2008. godini imali smo samo par brodova za tu namenu“, kaže Tiša Floratos Silano, potpredsednica za turističke i poslovne operacije kompanije Olivia. „Sada je slika sa brodom Olivije na Rajni sa kompanijskom i zastavom duge sasvim uobičajena.“

Obe ove kompanije na brodovima oraganizuju svoj program za zabavu koji često uključuje i dive sa Brodveja i LGBT komičare.

Van Vej objašnjava i da su obilasci mnogo više u fokusu na rečnim krstarenjima nego na okeanima. „Na prekookeanskom kruzeru možete provesti dane na moru. Na rečnom kruzeru najčešće pristajete u luku svaki dan, ponekad i u dve istog dana. Pošto su sve ekskurzije uključene u cenu putovanja i pošto brodovi pristaju u srcu grada, ima puno toga za pogledati.“

Cene aranžmana naravno puno zavise od dužine putovanja, odredišta i veličine kabine, a kreću se od tri do skoro 13 hilajda dolara po osobi za dvokrevetne kabine i generalno uključuju obroke, ekskurzije, transfere ka aerodromu, često i hotelski smeštaj pre i posle krstarenja.

Ova putovanja su vrlo popularna i često se rasprodaju za par nedelja godinu dana unapred. Na tržištu je sve veća gužva, ali je u Americi za sada glavni igrač Brand g koji nudi šest do deset putovanja godišnje, među kojima su Dunav u Evropi, Amazon u Južnoj Americi i Mekong i Gang u Aziji.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.