Dedina skrivena ljubavPredstava „Moj deda je aut” premijerno je izvedena u Beogradskom dramskom pozorištu u petak uveče. Ukoliko ste propustili premijeru, predstavu ćete moći da pogledate i 4, 13. i 27 . maja.

Komad se bavi porodičnim odnosima i ispituje granice isključivosti i razumevanja. Junaci ove drame otkrivaju koliko su spremni da se menjaju, upoznaju i prihvate različitost kada je ona deo njihove porodice, piše „Politika“.

Na prvi pogled jednostavna i tipična priča otvara temu priznavanja godinama skrivane seksualne orijentacije kod pripadnika treće generacije. Razmatra sposobnost, odnosno nesposobnost članova porodice da se na prihvatljiv način suoče sa tim, izlazeći iz sopstvene zone komfora i malograđanskih okvira kojima su ograničeni.

Posle smrti žene sa kojom je u braku proveo gotovo čitav život, deda Marko (Boris Komnenić) želi da poslednje dane posveti godinama skrivenoj, ali jedinoj iskrenoj ljubavi – Danilu (Srđan Dedić).

Boda Ninković igra oca, pukovnika u penziji koji poreklom dolazi iz ruralnih krajeva, čija je supruga (Ljubinka Klarić) savremena žena i vrhunski hirurg, ali na kraju je on taj koji ima najviše razumevanja za situaciju.

– Da li zbog toga što je njegovo iskustvo u vojsci takvo da je nailazio na razne situacije, moj lik proba da na duhovit način čitavu stvar relaksira – kaže Boda Ninković za „Blic“.

Ljubinka Klarić glumi Bodinu ženu, odnosno ćerku naslovne uloge, odnosno dede.

– Ona se na pola života suočava sa tajnom za koju nije znala i njen život u dve sekunde postaje nešto potpuno drugo. Od jedne emancipovane žene, kardiohirurga, gospođe postaje užasna malograđanka koja pada u nervne slomove i ne može da podnese realnost života i samim tim pokazuje svoju nezrelost i nespremnost da se suočava sa problemima koji su stavljeni pred nju – ističe Ljubinka Klarić.

Rediteljka Đurđa Tešić navodi da je ova predstava porodična komedija sa elemntima melodrame, primetivši da je humor ponekad odbrana od suštinski ozbiljnih tema.

– Na duhovit način smo se bavili porodicom koja je sama sa sobom u konfliktu. Ovo je ljudska priča i svako od nas bi mogao da se zapita kako bi se ponašao u ovakvoj situaciji – izjavila je rediteljka.

Dedu Marka tumačio je Boris Komnenić. U glumačkom  ansamblu bili su Slobodan Boda Ninković, Ljubinka Klarić, Milorad Damjanović, Suzana Lukić i Srđan Dedić.

Režiju i izbor muzike uradila je Đurđa Tešić. Tekst je napisao Dušan Jakovljević. Scenograf i kostimograf je Zorana Petrov, a kompozitor Vladimir Pejković.

Autor komada Dušan Janković rođen je 1987.godine u Kopru, Slovenija. Završio je osnovne akademske studije komunikologije u Beogradu. Bavi se marketingom, piše kratke priče i dramske tekstove, od kojih je „Moj deda je aut“ njegov prvi komad, a treći koji se izvodi.

Đurđa Tešić diplomirala je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2002.godine.

Režirala je preko dvadeset predstava u beogradskim i pozorištima širom zemlje i regiona (Republika srpska, Crna gora). Ovo je njena četvrta režija u Beogradskom dramskom pozorištu.

Za predstavu ”Gospodar Muva” 2010.godine dobila je Specijalnu nagradu za nove pozorišne tendencije na međunarodnom Tiba festivalu.

Predstava traje 75 minuta.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.