Osramoćen u smrti – pogrebno preduzeće odbilo da kremira gejaGej muškarac tuži pogrebno preduzeće u Misisipiju, tvrdeći da je odbilo da kremira njegovog supruga jer nije htelo da „ima posla sa njihovom vrstom“, javlja američki CNN.

Džon Zavadski (82) i njegov nećak tužili su vlasnike pogrebnog preduzeća u varoši Pikjun u Misisipiju za nadoknadu štete zbog raskida ugovora i nanete duševne boli.

Njih dvojica tvrde da su se vlasnici povukli iz usmenog dogovora o obezbeđivanju posmrtnih usluga za supruga Zavadskog Roberta Haskija maja 2016. godine nakon što su otkrili da je gej. Ovakvim potezom su uvećali tugu porodice i ostavili je na cedilu pošto je najbliže susedno pogrebno preduzeće udaljeno 150 kilometara, tvrdi se u tužbi, što je primoralo porodicu da otkaže komemoraciju Haskiju.

Pogreno preduzeće je u odgovoru na tužbu poreklo ove tvrdnje, a u međuvremenu nije odgovaralo na pozive novinara.

„Osećao sam se kao da sam ostao bez vazduha“, rekao je Zavadski. „Bob je bio moj život i uvek smo se osećali dobrodošli u ovoj zajednici. I onda, u trenutku tako velikog ličnog bola i gubitka, da mi neko uradi nešto što su oni uradili meni, nama, Bobu… Nisam mogao da verujem. Niko ne bi smeo da bude stavljen u situaciju u kojoj smo se mi našli.“

Zavadski i Haski su se upoznali 1965. godine u Kaliforniji. Živeli su širom Amerike radeći kao nastavnici za osobe sa posebnim potrebama i vodeći jabučnjak pre nego što su se penzionisali u Pikjunu 1997. godine zbog tople klime i prijateljskog okruženja, kaže se u tužbi.

Konačno su se venčali jula 2015, nekoliko nedelja nakon što je američki Vrhovni sud legalizovao gej brakove. Manje od dva meseca kasnije Haskijevo zdravstveon stanje je počelo da se pogoršava i smešten je u starački dom.

Kako se njegova smrt bližila njegov nećak se dogovorio sa pogrebnim preduzećem u Pikjunu da transportuje telo njegovog ujaka iz doma kada dođe vreme za to. Izabrao je to preduzeće zbog lokacije i krematorijuma na groblju kako bi obezbedio da se Haskijevo telo ne transportuje više nego što je potrebno.

Paru je bilo bitno i da pogrebno preduzeće bude u blizini kako bi njihovi prijatelji mogli da se okupe na komemoraciji.

Njihov nećak Džon Gaspari dogovorio se sa radnikom preduzeća da transportuje Haskijevo telo iz staračkog doma do pogrebnog preduzeća. Dan pre smrti ujaka Gaspari je ponovo nazvao preduzeće kako bi ih obavestio da će Haski najverovatnije umreti u narednih 24 sata. Predstavnik pogrebnog preduzeća ponovo je uverio Gasparija da je potreban samo poziv iz staračkog doma kad Bob umre i da će oni o svemu da povedu računa.

Nakon ujakove smrti Gaspari je dobio poziv iz staračkog doma. Rekli su mu da je pogrebno preduzeće odlučno odbilo da obezbezdi usluge nakon što su iz dokumenata shvatili da je Haskijev suprug muškarac.

Starački dom je Gaspariju rekao da su iz pogrebnog preduzeća rekli da oni ne žele „da imaju posla sa njihovom vrstom“. Takođe, predstavnik staračkog doma je rekao da telo mora da bude odmah sklonjeno jer nemaju mrtvačnicu.

Zbog ovoga su morali da krenu u haotiču potragu za novim pogrebnim preduzećem sa krematorijumom koje su našli u Hetizburgu udaljenom nekih 150 kilometara, što je uništilo inače miran Bobov kraj.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.