Podrška gej brakovima u SAD nikad većaNovo Galupovo istraživanje javnog mnjenja u Sjedinjenim Američkim Državama pokazalo je da je podrška istopolnim brakovima u toj državi dostigla novi rekord. Podaci stižu u trenutku kada je LGBT zajednica zabrinuta da će predsednik SAD Donald Tramp postaviti sudije u Vrhovnom sudu koji bi oborili odluku kojom je legalizovan istopolni brak na nacionalnom nivou.

Galup je saopštio 15. maja da 64 procenta ispitanika smatra da bi istopolni brakovi trebalo da budu zakonski izjednačeni sa heteroseksualnim. Tek 34 odsto ispitanika se ne slaže sa ovima, što predstavlja najveću razliku još od kad je Galup počeo da postavlja ovo pitanje pre 21 godinu.

Kada je Galup 1996. godine po prvi put postavio ovo pitanje u svom godišnjem istraživanju javnog mnjenja, samo 27 procenata ispitanih je podržalo legalizaciju gej brakova, dok je 68 odsto bilo protiv.

Nekoliko nedelja pre nego što je Masačusec kao prva država članica SAD legalizovao gej brakove 2004, manje od pola Amerikanaca (42 odsto) je smatralo da bi takve zajednice trebalo da budu legalne.

Tek 2011. godine većina Amerikanaca je počela da podržava istpolne brakove, sa 53 procenta za i 45 protiv.

Gallup Gay Marriage USA 2017 Political Parties Religious GroupsAnalizom podataka iz poslednjeg istraživanja, Galup je otkrio da najveću podršku daju demokrate, dok su republikanci podeljeni po ovom pitanju. Od demokrata čak 74 posto njih smatra da gej brak treba da bude zakonski priznat, sa čim se slaže i 71 posto nezavisnih i 47 posto republikanaca.

Najnoviji podaci pokazuju da dok su konzervativni Amerikanci i dalje podeljeni po ovom pitanju, njihova podrška legalizaciji se preokrenula u poslednjih četiri godine. Samo 28 odsto republikanaca je podržavalo gej brakove 2013, što je 19 odsto manje nego ove godine.

Ukupno 72 odsto ispitanika je odgovorilo da istpolna partnerstva bi trebalo da budu ozakonjena. Ovo znači da ostalih četvrtina odraslih Amerikanaca smatra da gej veze bi trebalo da budu nelegalne.

Vrlo su zanimljivi i podaci o podršci vernika gej brakovima u SAD. Po prvi put protestanti, uključujući i sve hrišćane nekatolike, bi podržali gej brakove i ta podrška je sada dva puta veća (55 prema 27 posto) nego 1996. godine. Podrška protestanata gej brakovima se povećavala u prethodnih nekoliko godina, ali ove je ta podrška po prvi put većinska.

U međuvremenu, većina katolika u SAD istrajno je podržavala istopolne brakove još od 2011, što je u suprotnosti sa zvaničnim stavom Rimokatoličke crkve.

Istopolni brakovi su ozakonjeni juna 2015. godine nakon odluke Vrhovnog suda SAD. LGBT aktivisti su zabrinuti da ova odluka može biti opovrgnuta nakon izbora Trampa za predsednika novembra 2016. godine. Iako je Tramp tvrdio da je najveći prijatelj LGBT zajednice koga je Republikanska partija imenovala ikada, njegov potpredsednik Majk Pens je bio glasan protivnik istopolnih brakova tokom cele svoje političke karijere.

„Tramp na sav glas govori o svojoj podršci LGBT osobama, ali je napunio svoj kabinet ljudima koji su bukvalno potrošili svoje karijere kako bi nas demonizovali i ograničili naša prava“, rekao je Rojtersu Čaz Grifin, direktor najveće američke LGBT organizacije Human Rights Campaign.

Šenon Minter iz Nacionalnog centra za lezbejska prava ocenila je da će Trampova imenovanja u Vrhovni sud imati veliki uticaj. „Od ključnog je značaja da Senat ne odobri imenovanje kandidata koji će vratiti sat unazad kad su u pitanju LGBT prava“, rekla je ona.

Tramp je tokom republikanskih preliminarnih izbora januara 2016. godine rekao da će postaviti sudije Vrhovnog suda SAD koji će opovrgnuti odluku o legalizaciji istopolnih brakova.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.