Pod medijski mač, batoSlučaj nadrilekara i lažnog filozofa Miroljuba Petrovića potvrđuje moj višegodišnji stav da su mediji uz sudstvo jedan od najnereformisanijih i najkorumpiranijih segmenata društva u Srbiji.

Srpski mediji cenzurisali su saopštenje „Egala“ kojim je javnost obaveštena da je ovo udruženje građana podnelo krivičnu prijavu protiv lažnog filozofa i nadrilekara Miroljuba Petrovića i da traži da se izvrši sudsko veštačenje kako bi se utvrdila njegova uračunljivost, te da se on pošalje na lečenje ukoliko se utvrdi da je bio neuračunljiv u trenutku kada je izvršio krivično delo za koga ga „Egal“ sumnjiči.

Dotični Petrović već dugo vreme vršlja po Srbiji predstavljajući se kao vrhunski intelektualac i doktor. Ako samo malo istražite po internetu, videćete da su se njegovim baljezgarijama, pisanijima i šamanskim veštinama (izvinjavam se ako sam uvredio šamane) „srbski“ nacoši oduševljavali pre više od deset godina na Stormfrontovom sajtu.

Petrović jezikom lako razumljivom pre svega mladima, sa često uličarskim šarmom, koristi govor mržnje prema ženama, LGBT osobama, zagovara srednjevekovne metode mučenja, presuđivanja, lečenja, podriva obrazovni sistem, promoviše paravojne jedinice pod plaštom građanskog samoorganizovanja. U nastupu je teatralan, pa često kombinacija izrečenog i načina na koji to izgovara vas stavlja u nedoumicu da li se radi o neozbiljnom čoveku ili o osobi koja ima problem sa realnošću. Tako u svom poslednjem video-uratku Petrović nešto mlati o Nemanjićima, ali celu „uzvišenu“ priču započinje sa drškom od metle u desnoj ruci i nekom dečjom tijarom na glavi, a jednu raniju poruku nam je poslao dok sedi na WC šolji.

Dok se većina smejala, Petrović je polako napravio armiju vernih pratilaca. Zahvaljujući društvenim mrežama, jutjubu, a u poslednjih godinu dana i mejnstrim medijima Petrović je postao pop-ideolog ekstremne „srbske“ desnice. Gostuje u rijaliti programima po televizijama sa nacionalnom frekvencijom, ima video-blog u jednom od najpopularnijih dnevnika u Srbiji, pa ne čudi da na njegovim krcatim skupovima po državnim institucijama ljudi ispadaju kroz prozor, a u publici se mogu videti mnoge vedete raznih ekstremnih desničarskih organizacija.

„Egal“ svojom krivičnom prijavom pokušava da se pozabavi delom problema zvanog Miroljub Petrović koji se odnosi na LGBT zajednicu, pošto on zagovara lečenje, proterivanje ili ubijanje LGBT osoba. Slično je, recimo, Pavelić predlagao za Srbe u NDH – trećinu pokatoličiti, trećinu proterati, trećinu pobiti. No, srpski mediji su odlučili da poptuno ignorišu ovo i pokazali svu svoju površnost, senzacionalizam i rad zasnovan na nekim sopstvenim interesima.

U Srbiji postoji gomila medijskih i novinarskih udruženja, medija, novinara, koji se kunu u ljudska prava, demokratiju, medijske slobode, borbu protiv govora mržnje, gajenje pluralizma ideja i stavova, i svih ostalih mantri građanske ideologije, ali ovog puta su svi oni odlučili da ignorišu čoveka koji sistematski i bez trenutka odmora zagovara ubijanje LGBT osoba (pored ostalog) i to u periodu kada redovno čujemo o novim slučajevima nasilja nad LGBT osobama. U Srbiji postoje stotine, a verovatno i hiljade LGBT osoba zaposlenih u svim tim oraganizacijama, ali su svi oni odlučili da ćute juče, da ne pokušaju da prenesu javnosti ovu bitnu vest.

Mediji površno i senzacionalistički pišu o problemima LGBT zajednice i apsolutno nemaju želju da ozbiljno izveštavaju o istom, pa čak i oni koji se hvale da to rade i dobijaju nagrade za to. They just don’t give a fuck, što bi rekle kolege sa BBC-a. Njih samo interesuju slučajevi nasilja, jer to se prodaje i prajd, jer je doskora bio nasilan, pa su i to mogli da prodaju. Apsolutno ih ne interesuje da se suštinski pozabave problemima, da stalnim izveštavanjem o svim aspektima se bore protiv nasilja uticanjem na javno mnjenje.

O povezanosti nasilja nad LGBT osobama i nad ostalim slojevima drušva ne želim da trošim reči ovde. Verujem da je svima koji su stigli dovde ta veza već jasna. Samo mogu da zaključim da sam uveren, da pre nego što stignemo pod Petrovićev mač, mi ćemo prvo pasti pod mač srpskih medija. Svi mi, ne samo LGBT osobe u Srbiji.

Zato ću ja ovde da prenesem saopštenje Egala, kada već mediji neće. Barem će neko čuti šta se sve u Srbiji radi kako bi se smanjilo nasilje. Saopštenje ću ilustrovati snimkom polomljenog zgloba šake Leone, trans* osobe koju je pet huligana, koji se drže „pod mač, bato“ zakona, pokušalo da ubije krajem aprila u Beogradu. Čisto da vas podsetim šta vas sve čeka, ako nastavite sa ignorantskim ponašanjem.

Leona X ray IMG_20170430_183643

Krivičnom prijavom protiv Miroljuba Petrovića traži se utvrđivanje njegove uračunljivosti

Udruženje građana „Egal“ podnelo je Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Miroljuba Petrovića iz Beograda zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo Rasna i druga diskriminacija iz člana 387. stav 4. Krivičnog zakonika (KZ) i krivično delo Nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo iz člana 254. KZ.

Osumnjičeni Petrović je, gostujući u emisiji „Intervju“ koja se emituje na Jutjub (YouTube) kanalu BALKAN INFO, u epizodi „Miroljub Petrović – Evropska unija promoviše satanizam i uništenje čoveka“, na pitanje voditelja: „Kažete da je homoseksualizam bolest. Da li to znači da su homoseksualci izuzetno bolesni ljudi?“, između ostalog izjavio „Druga stvar kad bih ja došao na vlast, jer kad bih ja bio neko ko se pita u ovoj državi. Onda bi bilo, imate tri opcije: da se lečite, da se selite ili da idete pod mač. Znači tri opcije, birajte. Imate ustanove gde ćete da se lečite. Nećete? Selite se. Nećete? Vidi, koga uhvatimo da to promoviše, da to radi, ide pod mač, kad bi’ ja bio vlast.“

Nadalje, Petrović se u javnosti predstavlja kao doktor medicine, iako za to nema odgovarajuću stručnu spremu. Takođe se, u okviru Instituta za prirodnu medicinu, čiji je direktor, bavi lečenjem homoseksualizma, raka i drugih bolesti, lečenjem depresije i drugih psihosomatskih oboljenja, kao i drugih bolesti. Na veb sajtu Instituta za prirodnu medicinu dostupni su programi za lečenje različitih bolesti, zatim snimci različitih predavanja i gostovanja na kojima osumnjičeni daje medicinske savete za lečenje, kao i onlajn prodavnica raznih preparata za lečenje. Na pomenutom veb sajtu se promoviše i fakultet koji se pohađa putem interneta, nakon čijeg završetka se stiče zvanje diplomiranog lekara prirodne medicine, magistra prirodne medicine ili doktora prirodne medicine. Ni Institut za prirodnu medicinu, ni pomenuti fakultet, ne nalazi se na spisku akreditovanih instituta/fakulteta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Iz navedenog je jasno da je Petrović, predstavljao ideje/teorije koje zagovaraju mržnju, diskriminaciju i nasilje, protiv grupe lica, zasnovanih na ličnom svojstvu, zbog čega smatramo da postoji osnovana sumnja da je Petrović izvršio krivično delo Rasna i druga diskriminacija iz člana 387. stav 4. KZ, kao i da se bez odgovarajuće stručne spreme bavio lečenjem i pružanjem drugih medicinskih usluga, spravljanjem i izdavanjem lekova, zbog čega smatramo da postoji osnovana sumnja da je Petrović izvršio krivično delo Nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo iz člana 254. KZ.

Egal u krivičnoj prijavi predlaže Tužilaštvu da započne postupak prikupljanja potrebnih obaveštenja i shodno tome da nalog policiji da sasluša osumnjičenog, odredi njegovo sudsko-psihijatrijsko veštačenje na okolnost da li je u vreme izvršenja krivičnog dela njegova uračunljivost bila isključena ili smanjena usled duševne bolesti, duševne zaostalosti, privremene duševne poremećenosti, druge teže duševne poremećenosti, i ukoliko jeste podnese Prvom osnovnom sudu u Beogradu, kao stvarno i mesno nadležnom, predlog za izricanje mere bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja.

Ukoliko se sudsko-psihijatrijskim veštačenjem ne nađe da je u vreme izvršenja krivičnog dela uračunljivost Petrovića bila isključena ili bitno smanjena, podnosilac predlaže Tužilaštvu da podnese Prvom osnovnom sudu u Beogradu, kao stvarno i mesno nadležnom, Optužni akt protiv osumnjičenog.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.