Irska spremna za izbor svog prvog gej premijeraIrska se sprema da piše istoriju sledeće nedelje skoro sigurnim izborom Lea Varadkara za svog novog premijera, koji neće biti samo prvi premijer te države azijskog porekla, već i prvi gej lider koji ne krije svoju seksualnost.

Ovaj doktor star samo 38 godina obezbedio je veliku podršku u prethodnih godinu dana i spreman je da nasledi Enda Kenija na čelu vladajuće partije Fine Geil (Fine Gael).

Mnogi porede mladog političara (čiji je otac iz Mumbaija, a majka iz južne Irske) sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom i novim francuskim predsednikom Emanuelom Makronom zbog njegove progresivne napredne ideologije.

Varadkarov izbor će doneti značajnu promenu u tradicionalno konzervativnoj naciji kojom je dugo vremena vladala kako katolička crkva, tako i njihovi izabrani zvaničnici.

„Iskreno ne mislim da sam 1981. godine kada sam prvi put izabrana mogla da predvidim da će otvoreni gej moći da postane premijer“, rekla je Rojtersu bivša zamenica predsednika Fine Geil Nora Oven.

„Prešli smo dugačak put i činjenica da neko kao Leo Varadkar, otvoren gej koji živi sa svojim partnerom, može da se kandiduje za poziciju premijera i da niko ne trepne, je divna i mislim da će to biti veliki dan za Irsku“, rekla je ona.

Varadkar je prvi put progovorio o sovjoj seksualnosti januara 2015. godine u intervjuu za RTÉ Radio. On je takvu odluku doneo kada je počeo da se priprema za vladinu kampanju podrške istopolnim brakovima.

„To me ne definiše“, rekao je on o svojoj seksualnosti. „Nisam poluindijski političar ili doktor političar ili gej političar. To je samo deo mene, ne difiniše me, već je deo mog karaktera.“

Kasnije te godine održao je vatreni govor podrške legalizaciji gej brakova, što se i desilo maja 2015. godine.

„Ovo nije zakon o gej brakovima, ovo je zakon o izjednačavanju brakova“, rekao je. „Ne radi se o slabljenju jedne od najjačih institucija u društvu, već o njenom jačanju i uključivanju svih. Radio se o uklanjanju osećaja sramote, izolacije i poniženja kod mnogih koji se osećaju isključeno. Potrudimo se da oni shvate da je Irska država koja veruje u jednakost pred zakonom.“

Glasači će izaći na biračka mesta 2. juna kako bi se odlučili između Varadkara i njegovog protivnika Sajmona Kovenija. Iako su obojica popularni među Ircima, Varadkarov drzak i direktan pristup naišao je na divljenje širom države.

„Za ljude koje sam sreo u konzervativnijim ruralnim sredinama mislio sam da neće da se potpišu ispod Lea, ali oni ga zaista vole“, kaže Brendan Grifin, poslanik u irskom parlamentu.

„Skoro sam sedeo sa grupom prijatelja i prvi komentar je bio: zamislite premijera u njegovim tridesetim. Drugi je ‘i sin je imigranata’, a tek onda je neko rekao ‘i gej je’. Ljudi su oduševljeni kako se država brzo menja.“

Fine Geil (u prevodu sa irskog porodica ili pleme) je liberalno-konzervativna hrišćansko-demokratska partija u Irskoj.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.