Pogledajte modernu gej verziju „Gordosti i predrasude“Radnja romana Džejn Ostin „Gordost i predrasuda“ prebačena je na američki jug u filmu „Before the Fall“ (Pre pada), modernu gej-tematiziranu verziju književnog klasika.

Film potpisuje scenarista i režiser Bajram Gejzler i prati Bena Beneta (Ethan Sharret), advokata u Virdžiniji čiji miran svet je prevrnut naopačke kada fabrički radnik Li Darsi (Chase Conner) dolazi u gradi. Njih dvojica preziru jedan drugog na prvi pogled, što se dodatno produbljuje kada je Li nepravedno optužen za nasilje u porodici. Svako upoznat sa originalom Džejn Ostin, međutim, zna da se Benova osećanja prema Liju dramatično menjaju i on se uskoro zaljubljuje u njega.

Gejzler je rekao Huffington Postu da se osetio primoranim da napravi kvir verziju „Gordosti i predrasude“ nakon uspeha „Planine Broukbek“ 2005. godine. Iako je „Broukbek“ bio hit na blagajnama, mnogi kritičari su smatrali da Ang Li nije ovim filmom uspeo da pogura višeslojne kvir narative u holivudski mejnstrim. Zato je Gejzler hteo da svojim debitantskim celovečernjim filmom naglasi „ljubav, a ne seksualnost“ i da bude „tradicionalan i romantičan“.

Nazivajući „Gordost i predrasudu“ „esencijalnim remek-delom o ljubavi“ Gejzler je rekao da je želeo da vidi dokle je mogao da ode sa pričom koju je Ostin objavila 1813. godine i da je „stavi u potpuno savremeneo okruženje“. On misli da je uspeo u tome. „Neverovatno je koliko je ovaj roman bezvremen. Pokazalo se kao savršen okvir. Džejn Ostin je prava genijalka. Verujem da će njen rad biti bitan zauvek“, ocenio je režiser.

Čak i pre nego što je počeo da piše scenario za film, Gejzler je znao da želi da njegov film se izdvoji u odnosu na ostale kvir filmove time što će se njegova radnja odvijati van nekog američkog grada sa izgrađenom LGBT zajednicom kao što je Njujork ili San Francisko. „Apalačia je redovno opisivana na filmu kao homofobična i nasilna, ali pravi svet je mnogo složeniji od ovih stereotipa“, rekao je on.

Gejzler se nada da će gledaoci nakon gledanja ovog filma da se podsete da „osnovna ljudska potreba da iskuse život sa osobom koju vole je zajednička i strejt i gej ljudima“.

„Osećam veliku odgovornost kao režiser da predstavim gej likove koji stvaraju jaku, emotivnu vezu sa publikom i koji obezbeđuju publici priliku da odustanu od predrasuda“, kaže režiser ovog filma koji je imao premijeru septembra prošle godine na Međunarodnom LGBTQ filmskom festivalu u Čikagu.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.