Gej beloglavi supovi dobili bebuArtis kraljevski zoološki vrt u Amsterdamu saopštio je da su dva mužjaka supova u dugogodišnjoj vezi postali roditelji nakon što su uspešno legli jaje.

Osoblje vrta dalo je dvojici gej beloglavih supova napušteno jaje o kome su oni vodili računa u gnezdu dva meseca.

Čuvar Job fan Tol rekao je da su dvojica očeva vrlo blizak par i da posao rade odlično.

„Imamo ih nekoliko godina. Uvek prave gnezdo zajedno“, rekao je on BBC-u.

„Međutim, kao dva mužjaka, jedinu stvar koju nisu mogli da urade je da snesu jaje.“

Kada je osoblje otkrilo napušteno jaje koje drugi supovi nisu hteli da usvoje, prvo su ga držali u inkubatoru, a onda odlučili da ga stave u gnezdo para mužjaka.

„Bilo je pomalo rizično pošto uspeh nije bio siguran, ali smo mislili, konačno, ovo je njihova šansa, rekao je Fan Tul.

Artis zoološki vrt saopštio je da novi roditelji se vrlo zaštitnički odnose prema njihovom piletu koje brzo raste. Pile je sada staro 20 dana, a očevi krckaju hranu kako bi ono moglo da je jede.

„Kao i kod nekih vrsta pingvina, supovi ne dele poslove, već zamenjuju jedno drugog. Ženke ležu jaja, ali potomke uzgajaju zajedno, tragaju za hranom zajedno. Mužjaci su programirani da budu odgovorni i za uzgoj“, rekao je Fan Tul.

Ovo je prvo uspešno piljenje u zoološkom vrtu u poslednjih pet godina.

Ove godine se izlegao još jedan ptić. On ima heteroseksualne roditelje koji su spašeni iz saobraćajne nesreće u Španiji.

„Srećni smo što imamo dve veoma posebne priče ove godine“, kaže Fan Tul.

Zoo vrt se nada da će pustiti dve nove ptice u divljinu kada porastu i postanu nezavisne.

Ženka i mužjak beloglavog supa obično čitavog života ostaju zajedno. Ženka snese jedno jaje godišnje, a naradna dva meseca oboje brinu o njemu dok se ne izlegne ptić.

Aprila 2016. godine pojavila se još jedna vest o paru gej supova koji su brinuli o napuštenom jajetu u Nordhorn vrtu u severnoj Nemačkoj, ali ptić se nikad nije izlegao.

„Sedeli su na jajetu u gnezdu, ali ono nije bilo plodno“, rekao je veterinar vrta dr Hajke Veber BBC-u tada. „Znali smo da jaje nije bilo plodno, ali nismo hteli da ga uzmemo od njih.“

Kada su čuvari konačno intervenisali, ptice su postale veoma agresivne. „Potpuno su se vezali za jaje“, rekao je dr Veber.

Lešinari su veoma pokroviteljski nastrojeni, iako ih potcenjuju kao roditelje, kaže dr Korin Kendal, ekspertkinja Severnokarolinskog zoološkog vrta u SAD.

„Oni mnogo brinu o svojim ptićima. Drevni Egipćani su ih poštovali kao roditelje. Bili su simbol ženstvenosti“, objašnjava ona.

Kod većine vrsta lešinara teško je razlikovati mužjake od ženki u divljini, tako da nema mnogo zabeleženih izveštaja o homoseksualnosti, kaže Kendal.

„Ali kada dobiju priliku, dva mužjaka mogu da vode brigu o jajetu. Sposobni su za sve korake, sem da izlegu jaje“, zaključuje ona.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.