„Čudesna Žena“, prvi LGBT superheroj na velikim ekranima, stiže u SrbijuPitanje seksualnosti Čudesne Žene (Wonder Woman) rešeno je prošle godine, a autor stripa Džejson Bedauer veruje da novi film poštuje duh lika, uprkos tome što se zaljubljuje u muškarca.

„Za dečake, Čudesna Žena je zastrašujuća. Za devojke ona je morbidan ideal. Dok je Betmen negira žene, atraktivna Čudesna Žena i njeni saborci su definitvno protiv muževnosti.“

Tako je pisao Frederik Verdam, nagoveštavajući da je Betmen gej, a Čudesna Žena je lezbejka, u njegovoj kontroverznoj knjizi „Zavođenje nevinih“, koja je objavljena 1954. godine.

Verdam je smatrao i da su stripovi gori od Adolfa Hitlera. „Zavođenje nevinih“ je za posledicu imalo da je Čudesna Žena dugo bila prikazivana kao dama u nevolji.

Međutim, kao i u svojim stripovima, Čudesna Žena je konačno pokidala ove metaforične lance i još jednom se razmahala kao nezavisna i jaka superheroina.

Ona se sada vratila u trijumfalnom pohodu na velike ekrane šriom sveta i blagajne bioskopa.

Čudesna Žena je nastala 1941, kada su američki stripovi imali veliki problem – bili su prepuni mačo heroja, a žene su svedene na bespomoćne likove poptuno zavisne od svojih muških partnera.

Ovim problemom je bio opsednut psiholog, pronalazač i pisac dr Vilijam Marston.

Rešen da oslobodi stripove jezivo krvave muškosti, Marston je stovrio Čudesnu Ženu.

Kao inspiraciju za jaku i nezavisnu superheroinu Marston je iskoristio svoje dve partnerke Elizabet Marston i Oliv Birn, sa kojima je imao trojnu vezu.

Čudesna žena je živela na ostrvu Temiskira, koje su naseljavale samo žene.

I tako su glasine o njenoj seksualnosti krenule, a Marston je malo učinio da ih spreči, objašnjavajući da je Čudesna Žena imala „moć nad oba pola“.

Iako autor nije mogao jasno da kaže da je Čudesna Žena biseksualka zbog društvene klime u kojoj je ona nastala, znaci njene biseksualnosti su uvek bili jasni.

Vrhovni sud SAD legalizovao je istpolne parove u junu 2015. godine.

Inspirisan ovom odlikom australijski autor Džejson Bedauer predstavio je Čudesnu Ženu, čiji je identitet za javnost Dajana Prins, kao matičara gej paru na venčanju u broju 48 Sensation Comics.

„Želeo sam scenu koja nije akciona i koja pokazuje autoritet i odgovornost Dajane“, objašnjava Bedauer.

„Jedinu pretpostavku koju sam napravio je da na ostrvu na kome žive samo žene mora da se desi venčanje.“

„Iako su Amazonke, pretpostavljam da one imaju normalne ljudske emocije i potrebni su im i žele ljubav, utehu i monogamiju.“

„Mislim da je neverovatno važno da imamo predstavljanje svih ljudi u medijima. Različitost je bitna čitaocima i autorima. Volim što LGBT autori smišljaju sve više LGBT heroja.“

„Dok je kvantitet LGBT heroja veliki prvi korak, želim da vidim više ‘velikih’ LGBT heroja“, kaže Bedauer koji smatra da bi heteroseksualnost bila strana Čudesnoj Ženi.

„Pošto dolazi sa ostrva na kome žive samo žene, ona bi smatrala da je normalno da se parovi istog pola ujedinjuju. Zapravo, mislim da bi njoj bilo čudono to što se muškarac i žena venčavaju!“

Dok su neki optuživali Bedauera da „liberalnu agendu trlja ljudima o nos“, autor insistira da on nikada ne koristi svoje stripove kako bi promovisao svoja politička uverenja.

„Nemam političku agendu kada pišem, ali jesam zapazio da je Vrhovni sud upravo podržao gej brakove, pa sam pomislio da to što će Čudesna Žena normalizovati ovakvo ponašanje neće nikome smetati.“

Septembra 2016. Čudesna Žena je i zvanično postala biseksualna, a iza ove odluke stoji autor Greg Ruka, koji objašnjava da ona mora da bude biseksualna.

Ovo je podržala i koautorka Gejl Simoun, koja je na Tviteru napisala: „Naravno da je Čudesna Žena bi. Iznenađena sam da se o ovome još uvek diskutuje.“

Sada LGBT superheroj ima i svoju uspešnu filmsku franšizu.

Čudesnu Ženu glumi Gal Gado u novom filmu u kome se ona zaljubljuje u američkog vojnika Stiva Trevora, koga glumi Kris Pajn.

Dok ovo može da liči na propuštenu šansu DC Entertainment da predstavi svoj prvi istopolni par, Bedauer tvrdi da njihov odnos demonstrira otvorenost Čudesne Žene.

„Iako ovo liči na zadovoljavanje zastarelih rodnih politika, upravo je suprotno. Mi smatramo da je normalno ponašanje to što se ona zaljubljuje u muškarca, ali za nju i društvo iz kog ona dolazi to je potpuno neprirodno.“

„Ona je učena da voli samo žene, ali sreće muškarca i njeno srce je otvoreno za ljubav u bilo kojoj formi. Uprkos svemu čemu je učena ona je sposobna da se zaljubi u njega“, objašnjava Bedauer.

„Moramo da budemo kao ona. Moramo da budemo otvoreni prema ljubavi, koju god formu da uzima, bez obzira na to šta smo učeni“, zaključuje on.

Film „Čudesna Žena“ stiže u bioskope u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.