Liderka škotskih konzervativaca pobegla od novinara zbog nezgodnih pitanja o DUPLiderka škotskih konzervativaca Rut Dejvidson pobegla je usred intervjua kada ju je novinar upitao o stavovima Demokratske unionističke partije o LGBT pravima.

Severnoirska partija trenutno pregovara sa torijevcima o sporazumu koji bi zadržao Terezu Maj na čelu manjinske vlade Velike Britanije.

Deset poslaničkih mesta DUP omogućili bi premijerki većinu od tri poslanika u parlamentu.

Međutim, partija je stekla reputaciju po svojim odlučnim i kontroverznim stavovima o više socijalnih pitanja. Protivi se istopolnim brakovima i abortusu, koji je nelegalan u Severnoj Irskoj, sem u slučajevima kada je ugroženo zdravlje žene ukoliko bi rodila.

Dejvidson je već tražila uveravanja od Tereze Mej da LGBT prava neće biti ugrožena mogućim savezom, ali kada je novinar vesti Channel 4 upitao o dilu ona je pobegla.

„Moramo da radimo sa drugim partijama i to znači da ćemo razmisliti i o nekim njihovim idejama“, rekla je reporteru Siaranu Dženkinsu.

Nastavljajući u istom pravcu, on je pitao: „Da Vas pitam o DUP-u. Tereza Mej je juče opisala DUP kao svoje prijatelje. Da li ste spremni da upotrebite tu reč? Da li su oni Vaši prijatelji?“

Dejvidson je odgovorila: „Pazite, imam prijatelje u politici u mnogim partijama, ali ono o čemu sam razgovarala sa premijerkom juče je da moramo imati kategoričnu potvrdu da razgovori sa DUP neće rezultirati ni u kakvom gubljenju LGBTI prava u ostatku Velike Britanije, jer je Konzervativna partija za jednakost brakova, mi smo ga doneli u Donjem domu i takođe ćemo iskoristiti naš uticaj da pokušamo da poboljšamo LGBTI prava u Severnoj Irskoj. Dobila sam ta uveravanja.“

Ali kada je novinar pokušao da postavi dodatno pitanje Dejvidson je pobegla.

Dejvidson ima 39 godina, liderka je škotskih konzervativaca od 2011, a verila se sa svojom partnerkom Džen Vilson, koja je poreklom Irkinja, pre nešto više od godinu dana.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.