Kako diskriminišu istopolne parove kad im daju stambene kredite

Iako su gej brakovi u SAD legalni, istopolni parovi trpe diskriminaciju na tržištu stambenih kredita na razne načine. Zamislite kako je u Srbiji, gde još nema naznaka da će ovu vrstu partnerstava država skoro priznati.

Najnovije istraživanje pokazuje da gej parovi su manje rizični dužnici generalno, ali teže dobijaju hipotekarne kredite. Kada ih dobiju, oni se suočavaju sa većim kamatnim stopama i naknadama, pokazuje najnovije istraživanje Državnog univerziteta Ajove.

Istopolni parovi bivaju odbijeni za kredit u 73 odsto više slučajeva u odnosu na opštu populaciju, rezultat je ovog istraživanja.

Kamatne stope za odobrene hipotekarne kredite gej parovima su u proseku veće za 0,02 do 0,2 odsto u odnosu na prosek, čime se otplaćeni iznos potencijalno može povećati za više desetina hiljada dolara.

Istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences kaže da je moguće da postoji sistematska diskriminacija LGBT osoba kada je u pitanju ostvarivanje prava na stanovanje.

Istraživanje pokazuje da gej parovi ređe se odlučuju za refinansiranje kredita i ređe bankrotiraju od proseka, što znači da su manje rizični klijenti. Kako ovo pokazuje da ne postoji pouzdan signal da su istopolni parovi loše platiše, potencijalne prakse banaka u davanju kredita mogu pokazati da postoji diskriminacija na tržištu hipotekarnih kredita na osnovu seksualne orijentacije.

Inače, kreditori ne pitaju klijente koje su seksualne orijentacije, ali postavljaju pitanje o polu aplikanta i ko-aplikanta. Podaci kreditora o ovome se poklapaju sa procenama Galupa i Vilijams Instituta o veličini LGBTQ populacije u SAD.

Autori istraživanja kažu da ne mogu sa potpunom sigurnošću da tvrde da diskriminacija postoji, ali da je neophodna detaljna istraga.

SAD su usvojile Fair Housing Act 1968. godine kojim je zabranjena diskriminacija na tržištu nekretnina na osnovu rase i religije, a čak 26 država još uvek ne štiti od diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

The Equality Act (Zakon o ravnopravnosti) je zaglavio u Kongresu još 70-ih godina i ponovo je stavljen u proceduru prošlog meseca.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.