Butedžedž nije prvi gej kandidat za predsednika SAD, pre njega je to bio jedan republikanac

Gradonačelnik malog grada na američkom Srednjem zapadu puni naslovne strane kao prvi gej koji se bori da ga jedna od dve glavne američke partije nominuje za predsedničkog kandidata.

Ipak, Pit Butedžedž iz Saut Benda (Indijana) može biti prvi oženjen gej kandidat i prvi otvoreno gej demokrata koji juri predsedničku fotelju, ali nije prvi iz velike partije.

Ta čast pripada Fredu Kargeru, strategu kalifornijskih republikanaca koji se borio da dobije nominaciju svoje partije 2012.

Način na koji je njegova kandidatura odbačena pokazuje koliko toga se promenilo u Americi u ovih osam godina, ali i koliko toga je ostalo isto.

Mnogi članovi političkog i medijskog establišmenta ocenili su njegovu kandidaturu kao štos, iako je Karger insistirao na svojoj republikanskoj karijeri. On je radio sa desetinama političara iz Republikanske partije 70-ih i 80-ih prošlog veka, među kojima su i Ronald Regan i Džordž Buš Stariji.

Uprkos tome, Kargera su isključili iz predizbornih duela i debata, među kojima je skup Koalicije Ajove za slobodu i veru marta 2011. godine.

Karger je tvrdio da su ga isključili jer je gej i podneo je žalbu Saveznoj izbornoj komisiji, koja je kasnije odbačena.

Kao dokaz pristrasnosti, Karger je objavio email šefa Koalicije Stiva Šeflera, koji je i član Republikanskog nacionalnog komiteta iz Ajove.

„Kao privatno lice, a poznavajući bukvalno hiljade članova kokusa, radiću prekovremeno kako bih pomogao u sprečavanju vaših političkih aspiracija upravo ovde u Ajovi. Da ste proučili naše ranije kokuse bili biste svesni da nemate šansi u Ajovi“, rekao mu je Šefler.

Karger nikad nije dobio masovnu podršku kokusa, ali tvrdi da je Šefler bio veliki lažov – većina partijskih zvaničnika toplo ga je prihvatilo. On kaže da se bivši šef Republikanskog nacionalnog komiteta Rains Pribus sastao sa njime i ponudio mu iste resurse partije koje i drugi kandidati dobijaju.

„Svi su osudili Šeflera kada sam objavio njegov email. To su prezreli svi u Ajovi. To mi je bio jedan od ciljeva“, kaže Karger.

Protiv Kargerovih ambicija pobunile su se aktivističke grupe koje nisu bile deo partijske strukture, tražeći da prekine kampanju, pa čak preteći nasiljem.

Osam godina kasnije Karger vidi biračko telo koje je daleko spremnije da prihvati gej političare nego kada se on kandidovao. Nažalost, homofobični ratnici nisu izumrli.

Dok je bio u kampanji u Ajovi ovog meseca Butedžedž je izazvao reakciju radikalnog aniti-gej aktiviste Rendala Terija iz Vašingtona.

Teri je izveo performans u kome jedan glumac koji predstavlja Butedžedža bičuje glumca maskiranog u Hrista, a Teri je pored navijao obučen u đavola.

Ovakve predstave pokazuju slabost pokreta protiv gejeva. „Doterali su cara do duvara“, slaže se Karger.

Svoje insistiranje da Butedžedž nije prvi gej kandidat velike partije Karger objašnjava time da je bitno da se spreči lažiranje LGBT istorije. Ipak, on je podržao Butedžedža čim je ovaj objavio kandidaturu za nominaciju demokrata.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.