Građanski zakonik je dobar, ali samo međukorak u rešavanju pitanja istopolnih partnerstava

Prednacrt Građanskog zakonika je samo, kao što mu ime kaže, prednacrt i dok se stigne do konačnog zakonskog rešenja, ko zna šta sve može da se desi, rekao je član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Boris Milićević tokom gostovanja u jutarnjem programu TV Pink u ponedeljak.

On je rekao da ovaj predlog unosi novinu time što vanbračnu zajednicu definiše kao trajnu zajednicu dve osobe različitog ili istog pola, što je pozitivni pomak, ali da je problem što je za ostvarivanje prava iz ove zajednice neophodno dokazivanje da su sve osobe uopšte bile u zajednici.

 

 

Milićević je zato ocenio da je dati predlog dobar međukorak, ali da će istopolna partnerstva morati da se urede posebnim zakonom.

Milićević je naglasio da gejevi i lezbejke ni na koji način ne nameću neki svoj model življenja većinskom stanovništvu.

Kada tražimo zakonsko regulisanje istopolnih zajednica mi samo želimo da uredimo naše živote, mi ne teramo nikoga da ima gej seks.

 

 

On je ocenio da LGBT organizacije nažalost dobijaju vrlo malo para od zapadnih država. Kada bi te organizacije dobijale para koliko država Srbija dobija para od zapadnih država, svanulo bi i Srbiji i njenoj LGBT zajednici, ocenio je Milićević gostujući na TV Pink.

Teolog Miloš Stojković kaže da bi ovakav zakon naišao na ozbiljan otpor naroda, jer se njime promoviše neprirodno stanje i homoseksualizam.

„Nije prirodno da dva muškarca imaju seksualne odnose i žive zajedno u tom smislu. Zna se šta je Bog propisao“, kaže teolog, na šta Milićević odgovara da, kada bismo se vodili time šta je propisao Bog, ne bi ni postojale vanbračne zajednice, a seksualnih odnosa ne bi ni bilo pre braka.

Stojković smatra da gej lobi želi da nametne građanima kao normalno ono što normalno nije.

„Svako ima pravo da u četiri zida radi šta želi, ali nije u redu nametati da se nešto nenormalno prihvati kao normalno. Nije normalno da dva muškarca, recimo, usvoje dete iz doma, budući da se tako nameću nemoralne vrednosti deci“, kaže Stojković za Pink.

Dodaje da gej osobe “treba uputiti na pravi put”, da im treba objasniti da je reč o vrsti bolesti, hormonskom poremećaju…

Milićević ovakav stav ocenjuje kao govor mržnje koji je zreo za tužbu.

„Niste svešteno lice i nemate pravo da koristite govor mržnje, a to ste upravo uradili. Nadam se da će neko reagovati i da će vas neko tužiti, te da ćete ubuduće malo razmišljati. Homoseksualnost nije bolest, SZO je tako ne smatra, već kao varijetet u seksualnosti ljudi. Dakle, homoseksualnost posmatra isto kao levorukost. Pritom niste vi (Stojković) ti koji određuju šta je normalno, nenormalno“, kaže Milićević za Pink.

Ceo razgovor sa gostima „Novog jutra“ pogledajte u nastavku:

2 мишљења на „Građanski zakonik je dobar, ali samo međukorak u rešavanju pitanja istopolnih partnerstava

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.