Radionice za podršku LGBT zajednici

NOVI SAD – Radionice za podršku LGBT zajednici, namenjene predstavnicima javnih institucija iz sektora policije, tužilaštva, centra za socijalni rad i lokalne samouprave, kao i aktivistkinjama i aktivistima iz civilnog sektora, nakon Beograda i Niša, organizovane su i u Novom Sadu. …

Cilj celokupne kampanje pod nazivom „Kaži ko“ je rad na povećanju svesti o položaju LGBT osoba, kao i borba protiv diskriminacije na lokalnom i nacionalnom nivou.

LGBT osobe u Srbiji, susreću se sa diskriminacijom u gotovo svim sferama života, počev od pravnog jaza i nevidljivosti, neuređenosti partnerskih zajednica, do ekonomske nestabilnosti, navode u Udruženju „Egal“

„Imate nekoga koga percipirate na jedan način, a u dokumentima stoji drugo ime, odnosno drugi jedinstveni matični broj, slika i slično, što praktično znači da vi nemate adekvatan dokument, a da ne postojite na taj način, a da se samim tim suočavate sa nizom isključenja“, rekla je Anđela Čeh, Udruženje „Egal“.

Ono što bih možda izdvojila jesu mnogo predrasuda, patrijarhalni sistem u kome živimo i nasilje, od seksualnog uznemiravanja, seksualnog nasilja, psihičkog nasilja, fizičkog nasilja.

Izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama, prema kojima trans osobe godinu dana nakon uzimanja hormonske terapije mogu promeniti ime, jedinstveni matični broj i oznaku pola, jedan je od koraka za njihov izlazak iz pravnog vakuma, dodaju u udruženju. Na borbi protiv nasilja i diskriminacije radilo se i u obrazovnom sektoru.

Svetska zdravstvena organizacija izdala je pre nekoliko meseci novu klasifikaciju bolesti i poremećaja, po kojoj su svi trans identiteti sa liste poremećaja preinačeni u domen seksualnog reproduktivnog zdravlja.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.