Mladi Romi i Romkinje nosioci promena

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je da ubuduće Romi moraju da budu uvek za stolom kada se odlučuje o njihovoj sudbini i kvalitetu života, naglasivši da njihov glas mora biti uključen kada se odlučuje o zajedničkom razvoju Srbije.

Ona je povodom potpisivanja Zajedničke izjave o namerama Vlade Srbije, UNHCR i UNDP i početka Dijaloga o zapošljavanju mladih obrazovanih Roma i Romkinja „Mladi Romi i Romkinje nosioci promena“, koji je održan u Palati „Srbija“, izjavila da se nada da će Srbija uz podršku agencija Ujedinjenih nacija (UN) i angažman nove generacije Roma „imati jasan plan šta nas čeka kao bolji život za Rome i Romkinje u godinama pred nama“.

Ona je navela da je to dobro „i za romsku zajednicu i za većinu, i zato što to očovečuje naše društvo i ukida nemilosrdnost, diskriminaciju i vrlo često mržnju prema Romima“.

Čomić je za Rome rekla da su „deo Srbije“ i da je Srbija „njihova matična država“, istakavši da je „naša želja, više nego obaveza, da to postane realan život“.

Stalna predstavnica UNDP Fransin Pikap rekla je da je romska zajednica etnička manjina koja je „izložena najvećem stepenu diskriminacije i najvećim preprekama za napredovanje“ u Srbiji.

Ona je rekla da su potrebne strategije, ali i primeri dobre prakse kako bi Romi socijalno i ekonomski mogli da budu uključeni u život.

Ona je navela projekat UNDP iz 2018. godine u kojem se 65 obrazovanih Roma uspešno integrisalo u društvo, a njih 26 je zaposleno.

„Zaposlili smo ih kao volontere u institucije i organizacije. Tu su sticali nova znanja, veštine i iskustva, a pomagali su javnim ustanovama i nevladinim organizacijama da Srbija postane bolje društvo.

Osnovali su svoje udruženje i tokom pandemije kovida išli su u romska naselja i promovisali vakcinaciju, a jedan od njih, doktor romskog porekla, bio je veoma aktivan radeći sa obolelima od kovida. To je fantastičan primer dobre prakse kako se obrazovani Romi mogu uključiti i doprineti društvu, koja itekako ima prostora da se unapredi“, zaključila je Pikap.

Šefica predstavništva UNHCR Frančeska Boneli izjavila je da Romi i izbeglice, a posebno mladi među njima, imaju mnogo specijalnog potencijala i da svojim ljudskim kapitalom mogu u velikoj meri da doprinesu razvitku čitavog društva.

Ona je rekla de je uloga UN da pruži podršku vlastima kako bi se stvorili uslovi da svaki pojedinac ima priliku da izrazi svoj puni potencijal.

„Oni svojim potencijalom mogu da pomognu lokalnoj zajednici, ali i celom društvu. UNHCR je spreman da radi sa njima i za njih“, navela je Boneli.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.