Predstavljen priručnik za rad saveta nacionalnih manjina u Srbiji

U Skupštini Vojvodine predstavljen je Priručnik za rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji.

Svrha priručnika je da ponudi objedinjena na jednom mestu praktična uputstva i savete za primenu ovlaščenja nacionalnih saveta, rečeno je na skupu.

Istaknuto je da je priručnik sačinjen jer je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog uočilo potrebu da se neka od najvažnijih pitanja u vezi s radom nacionalnih saveta preciznije obrade, naglase i predstave na praktičan način.

Ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić je rekla da priručnik predstavlja „jasno uputstvo“ za lokalne samouprave koje primenjuju zakone donete u Skupštini Srbije, a za čiju primenu je nadležna Vlada Srbije.

„Potrebna je živa reč nas koji smo alat, da budemo sigurni da se primenjuje i unapređuje zaštita nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica na celoj teritoriji Srbije“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, zahvaljujući ovom priručniku korisnici imaju jasniju sliku kako se primenjuje Zakon o nacionalnim savetima i kako na najbolji način mogu da iskoriste njegov kapacitet.

Čomić je istakla priručnik pruža praktična uputstva i savete na jednom mestu kako da bi se uštedelo vreme i da se ne bi ponavljale greške u njihovom radu.

„Ne možete bez Priručnika, i ne možete bez razgovora sa ljudima o tome kako da se jednom zapisano pravo nacionalnih manjina za izbore u Nacionalne savete i za njihove nadležnosti u oblastima kulture, obrazovanja, informisanja i sl, da se zaista vidi životno u kvartovima, gradovima, ulicama, naseljima gde žive i manjine i većine, zato Priručnik“, rekla je ministarka.

Čomić je istakla da će do kraja godine njen tim završiti i priručnike za rodnu ravnopravnost, antidiskriminatorne, kao i vladavinu prava uopšte.

Šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper je rekao da je društvo u Srbiji bogato etničkom, jezičkom i kulturnom raznolikošću.

„Okvirna konvencija o nacionalnim manjinama pruža važne smernice da bi se postigla jednakost svih pripadnika nacionalnih manjina, a nacionalni saveti nacionalnih manjina igraju važnu ulogu u postizanju ovog cilja“, rekao je on.

„Verujemo da će ovaj priručnik doprineti zaštiti prava nacionalnih manjina i promociji različitosti i ravnopravnosti u Srbiji. U tom smislu podsetiću i na Rezoluciju komiteta ministara Saveta Evrope za Srbiju o zadacima koje treba ispuniti na tom putu“, izjavio je šef misije Saveta Evrope u Beogradu.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je rekao da se ovih dana navršava 12 godina od donošenja Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, a da će naredne godine biti kraj njihovog trećeg mandata.

„Ovaj priručnik je dragocen kako za članove današnjih nacionalnih saveta, tako i za buduće nacionalne savete, ali istovremeno predstavlja dokument koji možemo s ponosom pokazati evropskoj političkoj javnosti“, poručio je Pastor.

Pastor je rekao da je Srbija višenacionalna država što nije naša zasluga, nego je posledica istorijskih događaja, te da države koje su u toj situaciji mogu da odaberu različite putanje, jedna je putanja sukobljavanja, a druga je da se ta okolnost ne doživljava kao faktor rizika nego kao bogatstvo.

„Srbija je višenacionalna sredina i mi smo odabrali put da to bude naše bogatstvo, a ne tačka sukoba. Srbija je u zadnjih nekoliko decenija odabrala drugu putanju i ja sam ponosan na to što sam deo političkih aktera koji su tome doprineli, kao i na činjenicu da su ova zgrada i ova sala u proteklom periodu permanentno bili mesto na kojem se razgovaralo o ovoj temi“, rekao je Pastor.

Potrpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš zahvalio se ovim povodom Ministarstvu i Savetu Evrope koji su zaslužno radili na ovom projektu.

„Ovaj priručnik predstavlja dragoceno i nadasve korisno sredstvo nacionalnim savetima kako bi praktično primenjivali svoja ovlašćenja. Sekretarijat ima veoma uspešnu saradnju s nacionalnim savetima s teritorije AP Vojvodine i preduzima niz mera u pružanju podrške kako bi na što efikasniji način sprovodili svoje zakonom utvrđene nadležnosti, radi pune implementacije kolektivnih prava nacionalnih manjina koje žive na teritoriji AP Vojvodine. U poslednjih pet godina, Sekretarijat je za redovnu i razvojnu delatnost nacionalnih saveta izdvojio više od 300 miliona dinara“, izjavio je Sakalaš.

Zamenik predsedavajućeg Кoordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina Dalibor Nakić zahvalio se svima koji su učestvovali u izradi ovog priručnika Ministarstvu, Sekretarujatu, Evropskoj uniji i Savetu Evrope.

Priručnik, prema rečima autora, predstavlja težnju Srbije da poboljša pravni okvir za očuvanje individualnog i kolektivnog identiteta pripadnika nacionalnih manjina.

Promociji Priručnika prisustvovali su predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina koje imaju sedište na teritoriji Vojvodine.

Nakon predstavljanja, povedena je i diskusija u vezi s primenjivanjem uputstava i saveta koji su obuhvaćeni ovom publikacijom.

Priručnik za nacionalne savete je nastao kao deo zajedničkog projekta Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontalni instrument za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.