Zastupanje za prava starijih Roma u Srbiji

Stariji Romi i Romkinje su svedoci i žrtve nacističkih zločiona, često bili proterivani ili su nad njima vršeni drugi ratni zločini tokom devedesetih, a u većoj meri su trpeli i veće posledice KOVID-a. Pomenuta strategija i Akcioni plan su opštim i posebnim ciljem posvetili pažnju starijim licima u romskoj populaciji, a kao deo mera u akcionom planu su, između ostalih, predviđeni organizovanje preventivnih pregleda za Romkinje i Rome u svim starosnim dobima (bebe, mladi, stariji), razvijanje i sprovođenje informativno-terenskih programa zua stara lica romske nacionalnosti o raspoloživosti zdravstvenih programa, povećanje broja obuhvaćenih vakcinacijom protiv gripa, itd.

Država Srbija je posvetila veliku pažnju problemu ciganizma i diskriminacije nad Romima u Srbiji. Takođe, sve više kao država i društvo postajemo svesni problema diskriminacije starijih osoba, što posebno izraženo u diskriminisanim zajednicama, gde dolazi do dvostruke ili višestruke diskriminacije. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog se prilikom izrade Strategije za Socijalno uključivanje Roma i Romkinja 2022-2030, kao i pratećeg Akcionog plana za period 2022-24, vodilo i načelom da uzme u obzir i različitosti unutar romske nacionalne zajednice, kako bi se specifični izazovi žena, dece, LGBTI osoba, mladih, starih i drugih adresirali na odgovarajući način.

Svima nama koji se bavimo ljudskim pravima u pojedinim trenucima se događa da smo malodušni i obeshrabreni, ali kada pogledamo rezultate naših napora vidimo promenu. Takva promena se može videti i kada gledamo rezultate rada na poboljšanju položaja romske zajednice. Posla ima još dosta, ali možemo biti sigurni da su i država i čitavo društvo svesni problema koje treba rešiti i spremni da učinimo potrebno da se iskoreni ciganizam i diskriminacija Roma i Romkinja. To ne sme biti napor samo države i romske zajednice, već na ovo pitanje mora da odgovore i mediji koji ne smeju dozvoljavati govor mržnje, svi u obrazovnom sistemu koji može da omogući upoznavanje sa istorijom i kulturom Roma i Romkinja, civilni sektor gde ne mislim samo na romske organizacije, itd.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.