Policajci u Torontu ljuti što ne mogu na gej paraduSindikat policije traži da Toronto prestane da finansira događaj.

LGBTQ pripadnici policije i sindikat ove službe u Torontu traži od gradskih vlasti da prestanu sa finansiranjem godišnje gej parade. Oni kažu da je „prosto neprihvatljivo“ za Toronto da nastavi da finansira događaj u kome policija više nije dobrodošla da učestvuje, što joj je i rečeno.

Ovo je najnovije dešavanje u gorkom obračunu između policijskih snaga Toronta, LGBTQ organizacija i lokalnog ogranka organizacije Black Live Matter (BLM – Životi crnaca su bitni).

BLM je prekinuo proslave prošlog leta kada su odbili da marširaju na paradi zajedno sa policajcima, za koje kažu da pokazuju rasnu pristrasnost u gradu.

Organizatori događaja zvanično poznatog kao Ponos Toronta, na kraju su zauzeli stranu BLM oko učešća policajaca.

Policijski sindikat je u otvorenom pismu u sredu, koji potpisuje komitet LGBTQ policajaca, rekao da grad mora da povuče svojih 260.000 dolara koje godišnje obezbeđuje za događaj koji sada isključuje neke gradske službenike – konkretno policijske oficire.

Predsednik sindikata policije Toronta Majk Mekormak pročitao je pismo u sredu u gradskoj većnici u prisustvu gradonačelnika Džona Torija.

„Kada je bilo koji gradski službenik, bez obzira na svoju funkciju, proglašen nepoželjnim na događaju kome je domaćin grad Toronto, mi smatramo da je sukob interesa i neprihvatljivo da grad Toronto ostane sponzor tog događaja“, rekao je on.

„Ne možemo se setiti ni jednog primera u Kanadi gde je neki privatan ili javni poslodavac bio glavni sponzor nekog događaja, a da se od njegovih radnika tražilo da ne učestvuju na njemu.“

Komitet je saopštio da bi se svi policajci osetili izneverenim od strane grada ako bi se nastavila podrška događaja koji ih isključuje.

Nedavno istraživanje je pokazalo da samo 21 odsto glasača u Torontu se slaže sa odlukom Marka Saundersa, načelnika policije u tom gradu, da se povinuje zahtevima BLM i prestane da učestvuje na gej paradi.

Bez obzira na to da li će grad nastaviti da finansijski podržava paradu direktno, i dalje će biti obezbeđene sve policijske usluge, transport i rad ostalih gradskih službi vezanih za događaj.

Ovo nije jedini kanadski grad u kome je BLM uticao na učešće policajaca. U Vankuveru policajci neće se pojaviti u velikom broju na paradi, a ako i budu prisustvovali neće to učiniti u uniformama kao do sada.

U Halifaksu se neće uopšte pojaviti, navodeći kao razlog „nacionalnu raspravu“ oko toga da li su policajci dobrodrošli na parade u svetlu zahteva BLM.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.