U Kragujevcu više od 1.000 gejevaU okviru „LGBTI karavana“, koji obilazi 10 gradova Srbije, danas je u Domu omladine održana tribina „Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni“.

Predstavnici LGBT populacije govorili su o ličnim iskustvima i istakli da predrasude sredine u kojoj žive dovode do nasilja nad njima, što je posledica nedovoljne informisanosti šire javnosti.

– LGBT osobe iz unutrašnjosti moraju da se kriju mnogo više nego oni u Beogradu i mnogo je veće nasilje nad njima. Sve te osobe jedva čekaju da se sretnu sa nama i da podele svakodnevne probleme koje imaju – rekao je Boris Milićević, gej političar.

Anđela Čeh, PR projekta „Stvaranje tolerancije i razumevanja LGBT populacije“, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, ističe da je cilj stavranje tolerancije prema LGBT, kroz edukaciju nadležnih ustanova.

– Taj projekat bi trebalo da obuhvati i jednu veliku medijsku kampanju koja će biti sprovođena širom Srbije, a obuhvataće i obuku policije i zaposlenih u centru za socijalni rad, kao i medija. Trudimo se da pokrijemo više oblasti i poboljšamo položaj pripadnika LGBT zajednice – rekla je Anđela Čeh.

Ona je dodala da se u poslednjem istraživanju organizacije „Global fond“ iz Švajcarke, u Kragujevcu 890 muškaraca deklarisalo da imaju seks sa muškarcima.

– Anketirani su samo oni koji su bili u JAZAS-u, pa je broj pripadnika LGBT populacije, oba pola, prema procenama stručnjaka, petosostuko veći – zaključila je Anđela Čeh.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.