Odgovor Ane Brnabić Aleksandru Martinoviću

skupstina-srbijeMinistarka Ana Brnabić je našla pravu meru u odgovoru na homofobično izlaganje šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića u petak, pokazujući političku zrelost i odgovornost.

Prvo, sačekala je da prođe vikend i da se istutnje svi koji su pokušali da izazovu unutarkoalicioni sukob. Takođe, u svom odgovoru ne pominje Martinovića i njegovo izlaganje, već je stvar digla na principijelan nivo, čime pokazuje da joj je stalo do opšteg interesa i da joj manjka sujete. Ovime je zaštitila i čitavu LGBT zajednicu od toga da bude dalje valjana po blatu skupštinske rasprave.

Njen odgovor Martinoviću glasi:

„Duboko verujem da je retorika koju smo čuli daleko iza nas i da smo kao društvo odavno prevazišli podele po ovoj osnovi. Godinama unazad se borimo da ustanovimo sistem univerzalnih društvenih vrednosti koje garantuju jednaka prava i sigurnost svim građanima i građankama Srbije. Ne zaboravimo da su ljudska prava neupitna. Deo mog resora su pitanja ljudskih i manjinskih prava i zato je moja odgovornost da u ime Vlade Srbije podsetim da nas Ustav obavezuje da štitimo prava svih naših građana i da se ta zaštita mora videti u svemu što radimo i govorimo.

Retorika, koju smo u Skupštini koja predstavlja sve naše građane čuli u petak, je nedopustiva. Dug put smo prešli da bi se ovo društvo izgradilo kao solidarno, inkluzivno i da bi u Srbiji bilo mesta za sve, da bismo danas dozvolili da se ovakve reči olako upotrebljavaju. Na početku 21. veka, kada je ljudsko društvo napravilo kvantni skok u tehnološkom smislu, mi se vraćamo na stvari koje bi odavno trebalo da su iza svih nas. To ne prihvatam i sa tim se duboko ne slažem.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Marinika Tepić pozvala je poslanike u petak, 23. decembra da ne glasaju za izbor Danice Marinković za članicu Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, na šta je šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović rekao da je glavna zamerka Danici Marinković što je udata i ima decu i što je to navedeno u njenoj biografiji.

Martinović je potom čitao navode iz udžbenika koji su, kako je naveo, promovisali Bojan Pajtić (DS) i Marinika Tepić, i na sebi svojstven način se osvrtao na definicije i izvode istraživanja o homoseksualnosti.

Poslanici su na to negodovali, a predsednica Skupštine Maja Gojković je dobacila poslaniku vladajuće stranke da je na sednici i Ana (Brnabić).

Ministarka Ana Brnabić je u petak u Skupštini prisustvovala raspravi o setu predloga zakona.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.