Kako se Amerika upoznala sa prvim gej bračnim paromamericki-prvi-gej-brakBio je januar 1971. godine kada je „Look“ magazin objavio priču od koje su poispadale vilice mnogima širom Amerike. U broju „Američka porodica“ magazin je posvetio celu reportažu „homoseksualnom paru“. (Članak se pojavio na stranici 69, što bi mogla da bude interna šala redakcije.)

Kako su se sreli

Par su bili Džek Bejker i Majkl Mekonel i decenijama kasnije još uvek su zajedno. Dva muškarca su se srela 1967 – godinama pre nego što je Američka psihološka asocijacija skinula homoseksualnost sa liste mentalnih oboljenja i zaljubili su se jedan u drugog. Majkl je hteo da žive otvoreno i iskreno: „Ako ćemo ovo da radimo“, rekao je Džeku kada su počeli da žive zajedno, „moraš da nađeš način da nas venčaš“.

I tako su pokušali da dobiju venčani list. Okrug Henepin u Minesoti odbio ih je 1970. godine. Zato su pokrenuli parnicu koja je stigla do Vrhovnog suda SAD koji je presudio da brak između osoba istog pola nije predmet federalnog zakonodavstva. Takva presuda je za posledicu imala da decenijama nije bilo moguće venčavanje osoba istog pola, sve do odluke Vrhovnog suda iz 2015. godine koja je omogućila gej brakove na nivou SAD.

Kako produžiti dalje

Iako poraženi, Džek i Majkl nisu odustali. Majkl je legalno usvojio Džeka, a onda je Džek legalno promenio svoje ime u Pat. Pošto je njegovo novo ime bilo rodno neutralno, par je mogao da podnese zahtev za venčanje matičaru koji nije shvatio da su obojica muškarci – i tako su oni saopštili javnosti da su konačno venčani.

Vladini zvaničnici su bili prestravljeni kada su shvatili šta se desilo i usledila je poplava saslušanja. Do danas, par insistira da su venčani od 1971. godine i prema Nacionalnom arhivu njihov venčani list nikad nije poništen, tako da se još uvek može smatrati validnim. S druge strane, paru je oduzeto pravo da podnose zajedničku poresku prijavu ili da zahtevaju povoljnosti za veterane.

Kako ne odstupiti

Sada kada je gej brak zakonit eksplicitno u čitavoj Americi par je izabrao da ne podnosi zahtev za novo venčanje. „Nov zahtev za venčanje bio bi priznanje da to što smo uradili nije bilo legalno i to nikad neću priznati“, rekao je Džek „Njujork tajmsu“.

Njihovi životi su sada mirniji. Majkl je radio kao bibliotekar godinama, iako je bio proganjan od strane poslodavaca koji su se žalili na njegovu homoseksualnost na početku karijere. Retko daju intervjue i njihovi aktivistički dani su većinom prošlost, mada su napisali memoare 2015. godine.

Članak magazina „Look“ iz januara 1971. ostaje jedan od kamena temeljaca LGBT pokreta – priznat medij koji queer par proglašava „porodicom“ bio je potez koji do tada niko nije smeo da povuče. „Kao da su venčani“, pisao je magazin decenijama pre nego što je ostatak nacije uhvatio korak.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.