Ove dve bebe su blizanci, ali italijanski sud kaže da nisu braća

Surogat majka rodila je braću blizance pre 15 meseci u Kaliforniji. Bebe su bile sinovi italijanskog gej para koji je iskoristio veštačku oplodnju da bi dobio decu.

Ali kada su se dva muškarca vratila u Milano sa svojim potomstvom, matičar u opštini je odbio da izda bebama izvode iz matične knjige rođenih, zabranjujući muškarcima da se upišu kao roditelji dece.

Ovakvi slučajevi su se već dešavali u Italiji gde je surogatno roditeljstvo zabranjeno, a italijanski parovi se suočavaju sa problemima da im deca rođena na taj način budu priznata kao njihova. No, neuobičajeno u ovom slučaju je što, iako su blizanci, sud je rekao da oni nisu braća.

Nakon što je matičar odbio da izda izvod, par u Milanu je pokrenuo tužbu kako bi bili priznati kao roditelji dece. (Par je odlučio da ostane anoniman kako bi sačuvali svoju privatnost i italijanski mediji ne objavljuju njihova imena.)

U prvoj instanci sud je presudio protiv njih, ali je par podneo žalbu višem sudu koji je delimično izašao njima u susret. Pošto su muškarci koristili različite uzorke sperme za oplodnju jajnih ćelija, sud je izrekao da svako od njih može da se upiše kao biološki roditelj sopstvenom sinu. Ali, bebe ne mogu da budu priznate kao deca para, niti mogu da se smatraju braćom, iako dele zajedničku majku koja je donirala obe jajne ćelije.

Uprkos ovoj kontradikciji, nevladina organizacija Porodica duga (Famiglie Arcobaleno) koja zagovara prava istopolnih roditelja i njihove dece, pozdravila je odluku suda kao „pozitivan korak“.

„Ovo je prvi put da italijanski sud odlučio da interes deteta ide ispred (legalnosti) načina na koje je ono rođeno“, rekla je predsednica organizacije Marilena Grasodonia „Vašington postu“.

„Interes dece je bio da imaju roditelja. Takođe, do sada bebe su bile samo američki državljani, a sada njihovi očevi mogu da im prenesu italijansko državljanstvo“, rekla je Grasadonia američkom dnevnom listu.

Italija ima jedan od najoštrijih zakona o reprodukciji u Evropi. Veštačka oplodnja je dozvoljena samo heteroseksualnim parovima koji su ili venčani ili mogu da dokažu da su u „stabilnoj vezi“ i moraju da koriste sopstvene jajne ćelije i spermu – doniranje i surogatstvo je nezakonito.

Iako je zakonom odobreno istpolno partnerstvo prošle godine, oni i dalje ne mogu da se venčavaju niti da usvajaju decu. Čak i usvajanje dece iz prethodnog braka je ograničeno na heteroseksualne parove, što znači da ova dva oca iz Milana ne mogu da usvoje dete jedan od drugog i objašnjava zašto bebe ne mogu da budu braća.

Surogatstvo je samo po sebi stigmatizovano i u italijanskim medijima se posprdno naziva „uttero in affitto“ ili „utroba na iznajmljivanje“. Čak i nakon detetovog rođenja nije sigurno da će detetov interes biti ispred zabrane.

Italijanske vlasti su do sada išle i do toga da oduzimaju decu od njihovih roditelja. Pre tri godine sud u Kremoni, gradu na severu Italije, oduzeo je bebu od njenih roditelja, heteroseksualnog venčanog braka, nakon što je otkriveno da je dete rođeno u Ukrajini od surogat majke. Drugo dete rođeno u Ukrajini na isti način oduzeto je od svoje porodice u Breši i proglašeno podobnim za usvajanje odlukom Vrhovnog suda Italije 2014. godine.

Grasadonia je rekla da par blizanaca u Milanu nije čekala takva sudbina pošto se to dešava obično u slučajevima surogatstva u siromašnim državama, jer vlasti smatraju da se takva deca nepravedno tretiraju ili u slučajevima kada roditelji lažu o tome kako su bebe začete.

Nevladine organizacije kao što je Porodica duga, s druge strane, pomažu gej parovima da nađu surogate u državama „gde se prava surogata poštuju“, rekla je Grasadonia. „Kalifornija i Kanada su naše omiljene destinacije.“

Постави коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.