Krug je zatvoren

FB_IMG_1567962430470Jedna pesma je danas zatvorila krug na svom putu da postane himna LGBTQ pokreta ex-YU, kao što je i sam pokret zatvorio krug, a i Sarajevo.

Damir Imamović je otpevao na Sarajevo prajdu „Snijeg pade na behar na voće“, šest i po godina nakon što sam zamolio jednog dizajnera da mi uradi nalepnicu sa početnim stihovima ove sevdalinke. Dizajn možete videti u ovom postu. Te zime je prvi sneg stigao kasno (31. januara 2013), a ja i nekoliko mojih drugara izlepili smo centar Beograda i autobuse gradskog prevoza. U ovoj mini kampanji sam sliku izdelio po društvenim mrežama gde sam stigao (spamalot digitalna marketinška strategija).

Tog leta sam video transparent „Snijeg pade…“ na splitskom prajdu, a terao sam koga sam stigao od svojih LGBTQ prijateljica i prijatelja da u kafanama naručuju tu, najskuplju queer pesmu u bivšoj Jugi, u čemu se najviše isticala Helena Vuković, koja izgleda voli sevdalinke više nego ja. Nažalost, nisam uspeo da nateram neke moje prijatelje među narodnjacima da je otpevaju u kampanji „Biće bolje“ 2017, ali smo se zato nas 15-ak okupili prošle zime i u studiju Marka Kona snimili verziju koja je iskorišćena za spot ovogodišnjeg Ponosa Srbije. Nije baš da zvučimo, ali barem zaslužujemo desetku za trud. 🙂

Sada je Damir ovu predivnu sevdalinku definitivno lansirao u celom regionu kao LGBTQ himnu, i ostvario naš davnašnji cilj i hvala mu na tome.

Naš pokret je zatvorio prvi krug u Jugi. Nema više glavnih gradova republika i pokrajina u kojima su živeli narodi i narodnosti SFRJ u kojima nije održan miran prajd. Kreće novi krug (neki su već odmakli, sa istopolnim partnerstvima npr), ali sam siguran da ćemo ga proći svi, da ćemo svi pobediti, jer mržnja uvek gubi, ljubav uvek pobeđuje.

Nadam se da su i Sarajevo, BiH i cela Jugoslavija simbolično zatvorili krug mržnje danas. Možda trenutno tako ne izgleda, ali nadam se da je tako.

Možda je prošlo vreme kad smo se u Jugi voleli ko god koga je hteo, ali se nadam da neće ponovo doći vreme nameta, jer od nameta nema selameta.

Једно мишљење на „Krug je zatvoren

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.